Nema mora ove godine? Bez brige, ovi vodopadi u Srbiji će vas rashladiti

0
110

S obzirom na to da se leto bliži kraju, a granice omiljenih zemalja za letovanje nisu otvorene – ne preostaje nam ništa drugo nego da upoznajemo Srbiju. Srbija je zemlja koja obiluje prirodnim bogatstvima: Jezera, reke, planine, a vodopadi su takođe nešto što našoj zemlji nije nepoznanica.

Iako možda nisu visoki nekoliko stotina metara, ušuškani u netaknutu prirodu, vodopadi Srbije imaju poseban šarm. Predstavljamo vam neke koje biste ovo leto mogli da obiđete.

1. Lisine

Zbog izuzetne lepote vodopad Lisine proglašen je rezervatom prirode od izuzetnog značaja i stavljen je pod zaštitu države. Nalazi se u blizini Resavske pećine i Despotovca, a za razliku od većine, dosta je pristupačan, pa je iz godine u godinu sve popularniji među turistima.

2. Gostilje

U neposrednoj blizini Zlatibora, opkoljen bogatom bukovom i borovom šumom, nalazi se Gostiljski vodopad. Na gostiljskoj reci ispred ušća u reku Katušnicu voda se obrušava sa 20 metara visoke krečnjačke litice.

3. Pilj

Na Staroj planini, inače mestu s najviše vodopada, na oko četiri kilometra južno od sela Topli Do, smešten u nepristupačnoj šumi ispod vrha Pilj, krije se i istoimeni vodopad. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1.450 metara, a čine ga dve kaskade, Gornji i Donji Pilj. Vodopad Pilj na dnu formira veliki vrtlog.

4. Mokranjske stene

Desetak kilometara južno od Negotina, na stenovitom uzvišenju Sikolska reka stvorila je vodopad i ispod njega jezero.

5. Jelovarnik

Na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, na nadmorskoj visini od oko 1.116 metara nalazi se istoimeni vodopad visine 71 metar. Smešten je u gustoj šumi bukve, smrče i planinskog javora, geolozi su ga otkrili tek 1998. godine, premda je lokalno stanovništvo za njega znalo i mnogo ranije. Proglašen je za prirodni rezervat, zajedno sa okolnom florom i faunom.

View this post on Instagram

🇷🇸 Vodopad Jelovarnik 🇷🇸⁣ Drugari, ajde prvo da raščivijamo najveću zabludu o ovom vodopadu. Naime, na milion mesta ćete pronaći da je Jelovarnik drugi po visini ili čak i najviši vodopad u Srbiji. To jednostavno – nije tačno. Najviši vodopad u Srbiji je Kaluđerski skokovi (232 m) dok je drugi po visini vodopad Kopren (103,5 m). Oba se nalaze na Staroj planini. Dakle, Jelovarnik je treći po visini vodopad u Srbiji. Visok je 71 metar i nalazi se na Kopaoniku, 25 km zapadno od Brusa i na oko 2,5 km istočno od Pančićevog vrha, u oblasti Jelovarnik, po kojoj je i nazvan. ⁣ 🇷🇸⁣ Vodopad je veličanstven i jedinstven sa svom svojom lepotom i grandioznošću. Skrivena bistra reka svetlo zeleno-plave boje koja sa sedamdeset metara slobodno pada sigurno će vas ostaviti bez daha. Skriven u gustoj šumi bukve, smrče i planinskog javora, na 1.116 metara nadmorske visine (najviša tačka), sa tri kaskade, proglašen je za prirodni rezervat. Otkriven je tek 1998. godine. Izvorište rečice Jelovarnik (Jelovarnički potok) se u narodu zove Sedam suza, jer ističe iz sedam izvora, a sam vodopad "Slap od sedam suza".⁣ 🇷🇸⁣ Žitelji okolnih sela pričaju da vodopad čini čuda. Neki tvrde da su nakon posete ovom predivnom mestu pronašli ljubav o kakvoj su do tada samo sanjali, dok je drugima sve u životu krenulo nabolje. Ima i onih koji dolaze da ovde naglas izgovore svoju želju, jer se veruje da će se tako brže ispuniti. Legenda iz kraja kaže da ako devojka odvede mladića do vodopada on će je oženiti.⁣ ⬇️ Nastavak u komentaru ⬇️⁣ 📸⁣ 1. @ignjatovic_milan⁣ 2. & 3. @lutajuci_putnik⁣ 4. @danijelmilojkovic_dmstudio⁣ 5. @sl0bodan⁣ 6. @ebojsa⁣ 7. @ana_psychologist⁣ 8. @ladymungo⁣ 9. @topviewkop⁣ 10. @flying_through_dreams⁣ 🇷🇸⁣ 🇷🇸⁣ 🇷🇸⁣ #srbija_najlepsa_bajka #zavoli_srbiju_jos_vise #zavolite_srbiju_jos_vise #kopaonik #kop #hopnakop #kopaonikmountain #pancicevvrh #jelovarnik #odmor⁣ #uzivancija #planina #izlet #odmorzadusu #putovanja⁣ #planinarenje #priroda⁣ #turizam #avantura⁣ #odmoruprirodi #putovanje #srbijauslikama #srbijainstagram⁣ #fmzavicaja #zivetisaprirodom ⁣ #srbijaslike #prirodasrbije⁣ #srbija_u_nasim_ocima⁣ #instagramsrbija #mojasrbija

A post shared by Srbija (@srbija_najlepsa_bajka) on


Vest preuzeta sa portala „Naši u svetu“