Među tri najlepša jezera u Srbiji i Vlasinsko jezero

0
105

Iako je more među prvim asocijacijama na letovanje, na morske plaže, na miris slane vode nošen vetrovima, na pučine i prelepe zalive, plavetnilo na kome se odmaraju oči.., u vreme kada je retko kome dostupno ovo uživanje, bira se alternativa – jezera sa svim svojim lepotama i nedostacima u vidu plaža i prohladne vode. Ipak, srpska jezera važe za najposećenija u Evropi i pre korone, a u mnogim ranijim anketama čitaoci su izabrli tri najlepša.

To su Zaovinsko jezero na Tari, Perućac kod Bajine Bašte i Vlasinko jezero na Vlasinskoj visoravni, između varoši Crna Trava i Surdulica

Zaovinsko jezero

Foto: Shutterstock

Ovo veštačko jezero usred planine, okruženo Pančećevim omorikama pleni lepotom i atraktivnošu. Osim što u njemu pogledom možete uživati, dozvoljeno je i krstarenje brodićima i kupanje na relativno pristupačnim plažama koje su dodatno proširili nekontorlisanim ispuštanjima vode jer je reč o veštačkom jezeru. Ovde se može u miru i uz crvtkut prica i ribariti, a samo jezro je lekovito, budući da u njemu i njegovoj okolini na Zaovima ima čak 25 vrsta svetski značajnih biljak, od kojih je 15 zaštićeno kao prirodna retkost.

Perućac

Magično mesto sa uređenom plažom sa bazenima za decu i zabavnim sadržajima predstvlja raj za ljubitelje prirode i kupače, za one koji vole da pecaju i da se voze brodom, ali da iz restorana, ispijajući kafu ili uz ručak uživaju na pogled biser jezera. Ovo jezero, 15 kilometara od Bajine Bašte, nalazi se u blizini srednjevekovnog groblja Mramorje, zaštićenog spomenika kulture.

Vlasinsko jezero 

Dragulj jezero, biser jezero, jezero čija je okolina banja krvnih zrnaca, jezero plavo-modre bistre vode, smešeno između goleti Vlasinske visoravni na 1.200 metara nadmorske visine veće je od dva prethodna jezera , a ono što ono ima nema ni jedno jezero u Srbiji nema, a to je ploveća jezera, čudo prirode, iako je i ovo jezero veštačko, nastalo šesdesetih godina prošloga veka. Ugostiteljskih objekata i hotela tik uz samo jezero nema, ali oni su tu na nekoliko stotina metara ili kilometar dva, a ljubazni južnjaci svakom gostu poklanjuju veliku pažnju, dok o južnjačkoj kuhinju, najukusnijoj u Evropi, kako i stranci tvrde, ne treba govoriti


Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“