Građani pripremaju vađenje cevi iz Rakitske reke, a policija snimanje

0
75

Mesna zajednica Rakita i Pokret Odbranimo reke Stare planine zakazali su za subotu 15. avgust neuobičajenu radnu akciju. U pozivu ORSP-a navedeno je da će se “radna akcija baviti izvršenjem rešenja o vađenju cevi iz Rakitske reke, koje ni jedna institucija ove države nema hrabrosti da sprovede”.

Podsećanja radi, Ministarstvo za zaštitu životne sredine je još u januaru 2019. godine naložilo vađenje cevovoda MHE “Zvonce”, u dužini od 300 metara, međutim, to rešenje nije sprovedeno, a investitor je i nakon toga nastavio sa izvođenjem radova i ceo projekat praktično priveo kraju.

Građani su pozvani da se prvo okupe ispred seoskog doma u Rakiti kako bi od organizatora dobili instrukcije o samoj akciji i ponašanju tokom njenog trajanja, a naglašeno je da ne sme biti bilo kakvog provokativnog i nedoličnog ponašanja u odnosu na samu akciju, selo ili pripadnike policije.

Sa druge strane, Policijska uprava u Pirotu je izdala saopštenje u kojem je povodom najavljenog iskopavanja i uklanjanja cevovoda navedeno da će policijski službenici radi “primene policijskih ovlašćenja, oktrivanja prekršaja i krivičnih dela” snimati i fotografisati učesnike skupa.

Reporterska ekipa FAR-a će u subotu boraviti u ovom babušničkom selu i o dešavanjima pripremiti poseban TV prilog.

S. Ivanov

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“