U Rakiti organizovana akcija iskopavanja cevi za MHE “Zvonce”

0
138

Mesna zajednica u babusnickom selu Rakita, Organizacija Odbranimo reke Stare planine (ORSP), i ekolozi iz mnogih gradova Srbije, organizovali su akciju iskopavanja cevi za mini centralu  “Zvonce”.

Akcija je počela nešto posle deset časova kada je  kolona mnogobrojnih ekologa, među kojima su bili i ekolozi iz Foče u Republici Srpskoj,  krampovima otpočela iskopavanje cevi na nekoliko stotina metara ispod sela.

Na opšte oduševljenje  učesnika, među kojima su bili i ekolozi iz Pirota, Beograda, Novog Sada, Paraćina, Pančeva, i mnogih drugih gradova,  cevi  su  bile plitko ukopane i pronađene su veoma brzo,, a zatim je usledio posao na prekidanju instalacija, čije je vađenje i vraćanje terena u prvobitno stanje , još pre pet meseci pravosnažnim rešenjem naložilo Minstarstvo zaštitne životne sredine.

Investitor se naravno oglušio o pomenuto rešenje pa je  usledila današnja akcija.

Zaljubljenici čiste prirode su u pauzi organizovali čišćenje priobalja Rakitske rečice. Sa  izgradnjom mini cetrale u Rakiti, odnosno Zvoncu vezani su mnogobrojni sudski sporovi nastali u sukobima meštana i ekologa sa privatnim obezbedjenjem investitora. Neki od njih završili su i na Međunarodnom sudu pravde u Stazburu.

Kako je pre par dana i najavila, Policija je  snimala i  obezbeđivala  ovaj skup, odnsno  radnu akciju uklanjanja dela cevovoda, ali nije se desio ni jedan incident.

Pre počletka akcije organizoatori su apelovali na prisutne da sami otkriju i žigošu svakog ko eventualno može da izazove neželjeni sukob sa policijom, koja , kako su rekli Aleksandar Jovanović Ćuta i Aleksandar Panić, nije neprijatelj ekologa.Vest preuzeta sa portala „Pirotske Vesti“