Nekome predlog za odmor, a može i scenografija za film: I Balkan ima svoje vodopade

0
106

Ukoliko ste ovog leta odlučili da istražite nešto više od jadranske obale i zadubite se u divlju prirodu Balkana, onda definitivno ne treba da propustite posetu nekim od najlepših vodopada Srbije, Hrvatske, Slovenije ili Bosne. Oni predstavljaju ekološke dragulje čiji su zvuci protoka vode poput meditativne pesme prirode. I ne morate da posetite Nijagaru da biste svedočili prizoru nestvarne lepote, piše Noizz.

Veliki Buk – Srbija

U istočnoj Srbiji, predelu mistične lepote, u podnožju planine Beljanice, nalazi se Krupajsko vrelo. Tirkzino-plave bistre boje, okruženo šumom, prizor ove oaze deluje poput scenografije “Gospodara prstenova”. Na tridesetak kilometara od njega nalazi se podjednako savršen vodopad Veliki Buk. Prolazak kroz jedno seosko gazdinstvo je neophodan na putu do njega, u u njegovu rustikalnost ćete se zaljubiti.

Tupavica – Srbija

Naziva humorističkog prizvuka, ovaj vodopad se nalazi na Staroj Planini, a njegov reljef izgleda nestvarno. Iako prelep, još uvek nije u potpunosti ispunio svoj turistički potencijal, tako da dolaskom u njegovu blizinu postoji mogućnost da ćete biti jedini prisutni – mir i spokoj zagarantovani. On je na pet kilometara od mesta Dojkinci, a neophodno je usput proći nekoliko mostova.

Vodopadi Plitvica – Hrvatska

Nacionalni park “Plitvice” prostire se na teritoriji ličko-senjske i karlovačke županije, a UNESCO ga je uvrstio u listu svetskog nasleđa 1979. Pored brojnih jezera, pećina, bogate flore i faune (preko 1.400 biljnih vrsta i više od 250 životinjskih vrsta), Plitvice krase i vodopadi. Veliki Slap, Mali Buk, Sastavci, Pevalekovi, vodopadi Milke Trnine, Milanovački – samo su od nekih. Cena karte za ulaz je nešto viša – u jeku sezone za jednu osobu iznosi 33 evra, ali se definitivno isplati.

Vodopadi Krke – Hrvatska

Još jedan Nacionalni park u Hrvatskoj čije bogatstvo predstavljaju vodopadi jeste – Krka. Lociran u centralnoj Dalmaciji, sedmi je po veličini u toj zemlji. Isto toliki vodopada se nalazi u okviru njega. Na nekima je čak dozvoljeno i kupanje, ali sve shodno temperaturi vode. Pojedini su egzotičnog izgleda, poput prašume, da bi na prvi pogled retko ko pomislio da je u pitanju priroda Balkana.

View this post on Instagram

Once upon a time, a rich duke named Bogoje lived in the town of Bogočin. There he built a beautiful court for his only son Bogdan and his beautiful bride to be, Miljeva from Ključ on the Čikola River. He also built a settlement he called Bogetić. Miljeva was the only daughter of duke Domagoj and his wife Čika. Since her parents did not have any male offspring, they were only willing to marry her for the suitor who was ready to come to Ključ and live there. There were several suitors interested in Miljeva, but not a single one accepted the conditions. Finally, an agreement was made with Bogdan from Bogočin on the Krka River…. The story continues in my next post 📖📝 . . . #krka#krkanationalpark#croatia#sheisnotlost#love#travel#travelblogger#europe#travel_europe#nature#waterfalls#fashion#outfit#blond#hair#summer#vacation#hrvatska#europe_greatshots#travelbug#welivetoexplore#earthfocus#naturephotography#croatiatravel#topeuropephoto#europe_vacations#krkawaterfalls

A post shared by ιvona zlaтιc (@ivy_corleone) on

Slavica – Slovenija

Ovaj vodopad se nalazi u okviru Bohinjskog jezera, na dvadesetak minuta hoda od planinarskog doma. Sa čistim vazduhom i vodom koja se spušta niz stene, i mi smo poželeli da se odmah teleportujemo.


Vest preuzesta sa portala „Naši u svetu“