Još pet osoba preminulo u Srbiji i 238 novih slučajeva zaraze

0
46

U poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo još 5 osoba, a potvrđeno je 238 novih slučajeva zaraze od 8.529 testiranih, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Tako se ukupan broj preminulih popeo na 670, a procenat smrtnosti je 2.27 odsto.

Trenutno je hospitalizovano 1.947 lica, a na respiratorima je 75 pacijenata.

Od početka epidemije u Srbiji je potvrđeno ukupno 29.471 slučaj infekcije, a do 15:00 časova 15. avgusta testirano je ukupno 798.009 osoba, koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare koronavirus je potvrđen kod 174 korisnika i 94 zaposlenih, saopšteno je na sajtu Ministarstva za rad.

Prema rečima epidemiologa, epidemiološka situacija u Srbiji se stabilizuje, ali i dalje je nesigurna. Manje je pacijenata na lečenju i onih koji dolaze na prvi pregled.

Na osnovu odluke Kriznog štaba, od danas je stranim državljanima koji ulaze u Srbiju iz Severne Makedonije, Hrvatske, Rumunije i Bugarske potreban negativan PCR test, koji nije stariji od 48 sati. Ta odluka se ne odnosi na građane Srbije koji dolaze iz tih zemalja.

Crna Gora je od ponoći otvorila granicu za građane Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, ali i za državljane Severne Makedonije i SAD. Uslov za ulazak u tu zemlju je negativan PCR ili pozitivan rezultat antitiela na novi koronavirus dobijen Elisa serološkim testom, ne stariji od 72 sata.

U Srbiji je moguće obaviti serološke i pi-si-ar testove a lični zahtev građana. Cene su 1.200 dinara za serološki i 6.000 za PCR test.

P. Videnov (izvor: covid19,rs / minrzs.gov.rs / RTS)

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“