Preminule još četiri osobe, 235 novoobolelih

0
56

U Srbiji su u poslednja 24 časa testirane 9.383 osobe, od kojih je 235 pozitivno, na respiratorima je 78 pacijenata, a preminula su četiri pacijenta, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković na konferenciji za novinare Kriznog štaba u Beogradu.

Broj pacijenata u bolnicama u poslednja 24 časa je 143, otpušteno je 267, dok je ukupno u ovom trenutku na lečenju 2.128 pacijenata. Procenat smrtnosti je 2.27%.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao da se trenutna epidemiološka situacija može označiti nesigurnom sa naznakama stabilizacije, posebno u velikim gradovima, što se može reći za Beograd, Novi Sad i Kragujevac. Takođe, rekao je da “nas od septembra čekaju novi izazovi, za šta moramo biti spremni”.

Tiodorović je govorio i uvođenju obaveznih PCR testova za građane Bugarske, Hrvatske, Rumunije i Severne Makedonije i rekao da postoje tri zone – crvena, u kojoj su one zemlje koje na 100.000 stanovnika i imaju 25 i više zaraženih. U toj zoni su Bugarska i Rumunija, dok je na primer Hrvatska u plavoj zoni.

Branislav Tiodorović je kazao i da moramo biti svesni da su škole izuzetno veliki izazov.

„Vrlo je važno da deca pođu u školu, pogotovo najmlađa i veoma poželjno da se i škola organizuje tako da može uz pomoć lekara prati njegovo stanje“, zaključio je Tiodorović.

T. Petrov

Foto: pixabay.com

Vest preuzeta sa portala „Far“