Film o Tomi Zdravkoviću – priča o prijateljstvu, ljubavi i muzici

0
372

Tužno letoDanka, Šta će mi životDa l’ je moguće, samo su neki od hitova Tome Zdravkovića čije će nastajanje biti prikazano u filmu o nezaboravnom srpskom pevaču. Snimanje je počelo krajem jula, a dotaći će same početke i vrhunac Tomine slave, sve njegove ljubavi koje su mu bile inspiracija za pesme, ali i prijatelje sa kojima je činio umetnički milje tadašnje Jugoslavije.

Prva klapa dugoočekivanog filma o ovom boemu već je pala, a režiju potpisuju Dragan Bjelogrlić i Zoran Lisinac. Kako kažu u Filmskom centru Srbije, osim života slavnog muzičara, u filmu će biti prikazan i njegov odnos sa velikim brojem prijatelja.

Pored Tome Zdravkovića, pojavljuju se i mnogi poznati umetnici tog vremena poput Silvane Armeulić, Dragana Nikolića, Predraga Živkovića Tozovca, Bore Todorovića i drugih.

Film će se snimati okvirno 60 dana na raznim lokacijama u našoj zemlji, a planirano je da premijerno bude prikazan početkom 2021. godine – navodi se u saopštenju Filmskog centra Srbije.

Da snimanje protiče u dobroj atmosferi i bez problema kaže glumac iz Aleksinca Saša Stanković, koji je statirao na setu u hotelu „Avala“ u kojem su snimane scene prvog Tominog nastupa u Tuzli.

Bez scena u rodnom Aleksincu, foto: Instagram TomaZdravkovicFilm

Bio sam na setu kada se snimala scena Tominog prvog nastupa u Tuzli. On je tada bio sa pevačicom Silvanom Armeulić, koja ga je zapravo i probila na muzičku scenu. Atmosfera je izuzetno dobra, zna se ko šta radi, disciplina je na visokom nivou i svi protagonisti filma su profesionalni i rade to na vrhunskom nivou. Sve je perfektno – kaže Stanković.

Film se snima u doba epidemije virusa korona, a Stanković kaže da se poštuju sve mere zaštite i da se među glumcima i statistima ne oseća nikakav strah, ali da ima neizmerne radosti zbog rada na ovom projektu.


Bez scena u Aleksincu, Leskovcu i Pečenjevcu

Toma Zdravković rođeni je Aleksinčanin, svoje detinjstvo proveo je u Pečenjevcu, a muzičku karijeru u Leskovcu. Ipak, ovaj period njegovog života u filmu neće biti prikazan, niti će se ijedna scena snimati u ovim krajevima.

Kako su objasnili producenti Dragan Bjelogrlić i Željko Joksimović, za ova mesta se nisu odlučili jer nije ostalo mnogo od arhitekture iz pedesetih i ranih šezdesetih, za razliku od Valjeva, gde je snimanje i počelo.

Prema Stankovićevim rečima, bar eksterijer je trebalo snimiti u mestima Tominog rođenja i odrastanja.

Bar je eksterijer, ambijent i okolinu trebalo snimiti u Aleksincu, Leskovcu i Pečenjevcu. Ipak je to Toma zaslužio, ali i jug Srbije koji je iznedrio takvog umetnika. Priča će biti lepa i pitka, ali mi (sa juga, prim. aut) znamo onu drugu priču o Tomi Zdravkoviću – odakle je, šta je i kako je i to su neki delovi koji u filmu neće biti prikazani – kaže Stanković.

Iako u filmu neće biti detalja o njegovom poreklu i mestima u kojima je odrastao, Stanković smatra da je jako važno što se neko setio da uradi priču o velikom srpskom muzičaru.

Inače, glavne uloge u filmu tumače Milan Marić, Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Mirjana Karanović, Slobodan Boda Ninković i Olja Bacić.

Uporedo sa filmom snima se i serija o Tomi Zdravkoviću, a kako kažu organizatori, ni u jednom delu se neće koristiti originalni snimci sa nastupa i koncerata, već će sve scene biti snimljene.

Ovaj projekat je na konkrusu 2018. godine od Filmskog centra Srbije dobio 45 miliona dinara.

Podsetimo, iako se mislilo da je Toma rođen u Pečenjevcu, tu je zapravo samo proveo detinjstvo, a rodni grad mu je Aleksinac.

Na dvadesetogodišnjicu njegove smrti u Leskovcu je otkriven njegov spomenik u prirodnoj veličini, a u Pečenjevcu spomen-česma sa natpisom „Dao sam vam dušu svoju“.


Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“ fotografije: instagram – TOMA – film o Tomi Zdravkoviću