ZZJZ Pirot: U Okrugu 13. avgusta nema novih slučajeva koronavirusa

0
54

DNEVNI  IZVEŠTAJZZJZ PIROT  ZA COVID 19

13.08.2020.g.  PIROTSKI OKRUG

Od početka epidemije do 13.08.2020.g. na području okruga ukupno je uzorkovano 3250  briseva na  RT-PCR. Danas je uzorkovano još 24  briseva i dostavljeno u laboratoriju IZJZ Niš.

Od ukupnog broja testiranih na okrugu do danas je laboratorijski potvrđeno 356 osoba: u Pirotu  239, Babušnici  33, Beloj Palanci : 80 ; Dimitrovgradu 4. Od početka epidemije do danas, 13.08.2020. registrovano je 25 umrlih lica (do kraja maja 19 lica i u julu i avgustu 6 umrlih lica) sa područja pirotskog okruga.

Na dan 13.08.2020.g. iz laboratorije IZJZ Niš stigli su rezultati za 18 uzorka, od kojih nema  pozitivnih na Covid-19.

 U letnjem epidemijskom talasu registrovano je 200 laboratorijski potvrđenih lica Pirot-130, Bela Palanka-60, Babušnica-7 i Dimitrovgrad -3. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji kao i članovi njihovih porodica (52 lica su u izolaciji).

Na grudno odeljenje Opšte bolnice Pirot  danas  nije primljen nijedan bolesnik pod sumnjom  na covid infekciju.   U prethodnoj nedelji broj pregleda u Kovid ambulantama u odnosu na prehodnu nedelju je smanjen, s tim što je 30% prvih pregleda, a 70% kontrolnih pregleda.   

Epidemiološka situacija u Pirotu se i dalje NESIGURNA, ali stabilna. EVIDENTAN JE PAD BROJA OBOLELIH U ZADNJE  DVE NEDELJE, što je svakako rezultat MERA PREVENCIJE. 

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u R Srbiji postoji i dalje rizik za PRELIVANJE obolelih iz drugih mesta u Srbiji, zbog turističkih putovanja, odlaska na posao u drugi grad, kao i drugih kretanja stanovništva.

Neophodno je i dalje odgovorno ponašanje svakog pojedinca i poštovanje preventivnih mera Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 na javnim mestima  u zatvorenom i otvorenom prostoru ( nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, higijena ruku, dezinfekcija …) kako bi održali epidemiju pod kontrolom.

Virus još uvek cirkuliše u populaciji!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

                                                                   Zavod za javno zdravlje Pirot

Vest preuzeta sa portala „Plus Online“