Paklena zavrzlama za turiste na Staroj planini

0
242

Vidikovac Kozji kamen, s veličanstvenim pogledom na Zavojsko jezero, meandre reke Visočice, vrhove Midžor i Babin Zub, jedna je od atrakcija Stare planine. Međutim, za mnoge turiste se put do ove tačke pretvori u avanturu koju ne bi preporučili.

Kozji kamen nalazi se na na 1.180 metara nadmorske visine, na oko 18 km od Pirota, na putu za Rsovce. Takođe postoji i šumski put iz pravca sela Velika Lukanja i Bela. Ali teren je takav da vas svakako čeka bar sat vremena pešačenja do tamo.

View this post on Instagram

Ako ste pomislili da sam se vratila na Uvac po drugi put ove godine, nisam. Već 5 dana smo na Staroj planini. Medju prvim mestima na koje ćete naleteti kada se isključite kod Pirota prema planini je ovaj vidikovac sa pogledom na Zavojsko jezero koje u jednom delu neverovatno podseća na meandre Uvca. Da biste došli do Kozjeg kamena, moraćete malo i da se pomučite. Prvo, ne kucajte u navigaciju Kozji kamen. Odvešće vas na skroz drugu stranu, kao što je nas prvi dan i izgubili smo tako sat vremena. Da biste došli do Kozjeg Kamena kucajte selo Rsovci i kada budete na 18 km od Pirota prema tom selu videćete veliki znak sa nazivom ovog vidikovca. Verovatno će tu biti parkirano i mnogo auta pa su male šanse da ćete promašiti. Posle vas do cilja vodi pešačka staza dužine oko 4 km. Nama je bilo potrebno oko sat vremena laganog hoda. Staza nije zahtevna, ima na par mesta uzbrdo i nizbrdo, samo je teško šetati ovuda sat vremena u sred dana pri temperaturi od 30 stepeni. Napravila sam grešku što sam pošla u papučama i svetloj garderobi jer sam do vrha bila sva prašnjava. Svakako preporučujem da krenete u patikama, ali ne nekim mnogo dragim. Boja vode na Zavojskom jezeru je zaista ovakva, možda još i lepša uživo. Za mene je ovaj vidikovac bio pravo otkriće, do pre par dana nisam ni znala da postoji. Inače, danas već napuštamo Staru planinu, krenuli smo put nove destinacije, a sve vezano za boravak u ovom delu Srbije vam prenosim kroz nekoliko dana. 💧👒⛰ #kozjikamen #vidikovackozjikamen #staraplanina #staraplaninamountain #istocnasrbija #pirot #pirotcity #ig_serbia #visitserbia #seeserbia #vidisrbiju #serbiatourism #mojasrbija #lepotesrbije #srbijanadlanu #zavojskojezero #zavojsko #zavojskolake #beautifuldestination #mountainlovers #natureloversgallery #beautifulserbia

A post shared by Jovana Kvržić (@jovana_kvrzic) on

Pogled se pruža na celo Zavojsko jezero, kao i meandre Visočice na mestu gde se uliva u jezero, pored sela Pakleštica. Međutim, izgleda da ovih dana više turista završava u tom selu nego na vidikovcu, jer staza do Kozjeg kamena nije jasno označena.

“Mnogi koji ne znaju tačno kako stići do njega, oslanjaju se na GPS i Google mape te ih isti odvede u pravcu sela Pakleštica, pa posle moraju ponovo da se vraćaju do pirota i dalje ka vidikovcu, pa im presedne poseta istom. O ovome bi trebalo da povede računa, mada je trebalo i mnogo ranije, Turistička organizacija Pirot i da se na kružnom toku kod malog mosta postavi jasan znak. Kako god, svi vi koji ubuduće idete ka Kozjem kamenu, a ne znate put kojim se ide, jedino je ispravno ići putem preko Pirota za selo Rsovce i od grada je na oko 14. kilometru tabla s putokazom za Kozji kamen”, stoji u obaveštenju podeljenom na stranici Putujmo po Srbiji.

Sudeći po iskustvima putnika koji su se uplitali u ovu zavrzlamu, pogled s Kozjeg kamena je mnoge koštao i živaca i vremena.

“Mi smo danas završili u tom selu na nekom mostu što su gradili u Drugom svetskom ratu, nismo znali da l’ smo u Srbiji još.”

“Najbolje bi vam bilo da uzjašete jednu od koza koje tu borave u okolini, one često vole da bleje gore na kamenu, i znaju najbolji put.”

“Ne kucajte u navigaciju Kozji kamen. Odvešće vas na skroz drugu stranu, kao što je nas prvi dan i izgubili smo tako sat vremena. Da biste došli do Kozjeg Kamena kucajte selo Rsovci i kada budete na 18 km od Pirota prema tom selu videćete veliki znak sa nazivom ovog vidikovca.”

“Provozah se skoro dva sata uzalud i ne stigoh do Tupavice na kraju.”

Pa, eto još jednog zadatka za Turističku organizaciju, ako želi da turistima olakša letovanje u Istočnoj Srbiji. U međuvremenu, ako ne želite da lutate i neplanirano otkrivate druge čari ovih krajeva, konsultujte nekog od lokalnih vodiča ili se dobro informišite pred polazak na Kozji kamen.

*

*

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

InstagramVest preuzeta sa portala „Nova S“