O značaju kvalitetnih informacija i novinarstva kroz kampanju „Nezavisni mediji zavise od tebe“

0
67

Kako bi se izgradila i jačala sprega poverenja između građana i medija, ali i pomoglo poslovanju nezavisnih medija u vreme epidemije, pokrenuta je kampanja „Nezavisni mediji zavise od tebe“. Osim jačanja okruženja za održivost medija, ideja je da se kroz ovu kampanju, a putem dokumentarnih klipova i razgovora sa novinarima, javnosti približe izazovi sa kojima se profesionalni novinari u nezavisnim medijima svakodnevno suočavaju.

U naredna 3 meseca novinari će govoriti o temama važnim za građane, ali i o problemima sa kojima se suočavaju na poslu, kako uspevaju da ostanu dosledni principima objektivnog novinarstva, kao i kolika je vrednost njihovog rada za Srbiju kao društvo.

Ideja ove kampanje, dodaju organizatori, jeste da medije ohrabri i osnaži kroz edukaciju o mogućnostima finansiranja, kao i da razvije svest kod publike da vesti, istraživačke priče i ostali sadržaji od javnog interesa koje nezavisni mediji objavljuju, imaju svoju vrednost.

Sloboda informisanja je jedno od fundamentalnih prava demokratskog društva, ali kao što je slučaj i sa drugim građanskim pravima i slobodama, njeno očuvanje zavisi od svih nas. S obzirom na trenutnu ekonomsku i društveno-političku realnost u svetu, opstanak različitih formata profesionalnog i nepristrasnog novinarstva je moguć samo uz podršku njihove publike – kažu organizatori.

Osim što će pobornicima nezavisnih medija i kvalitetnog novinarstva pružiti priliku da stanu u njihovu odbranu, predstavnici medija imaće odgovornost da direktnije komuniciraju sa svojim korisnicima, slušaju njihove potrebe i fokusiraju se na teme od javnog i lokalnog interesa.

Ova kampanja daje priliku medijima da edukuju svoju publiku o značaju pristupa kvalitetnim informacijama i novinarstvu koji im pomaže da donose važne odluke u životu.

Istraživanja pokazuju da su građani sve više zainteresovani za pružanje podrške medijima koji objektivno i nepristrasno informišu, ali da nisu dovoljno upoznati sa načinima kako to mogu da urade. Zato je neophodno ukazati im na mogućnosti podrške kroz različite sisteme pretplate, članstva, individualnih donacija, popularnog „crowdfunding-a“ i drugih – dodaju.

O svim ovim temama građani će moći da se informišu kroz dokumentarne klipove i intervjue sa predstavnicima medija iz cele Srbije koji će biti dostupni na sajtu podrzimedije.rs, kao i na istoimenim Fejsbuk i Instragram stranicama i Jutjub kanalu.

U prvoj epizodi novinari su objašnjavali šta su nezavisni mediji, a o ovoj temi govorila je i novinarka Južnih vesti Jovana Adamović. Više o tome možete pogledati u videu na kraju teksta.

Druga tema ove kampanje bila je Zašto su nezavisni mediji važni i taj video možete pogledati na Jutjub kanalu Podrži medije.

Kampanja je pokrenuta u okviru USAID-ovog Projekta jačanja okruženja za održivost medija koji implementira IREX.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“