Krizni štab odlučio: Za najmlađe nastava u školi, stariji kombinovano

0
60

Nastava u školi biće organizovana od septembra za najmlađe razrede, u učionici će moći da bude 15 đaka, a časovi će trajati 30 minuta, dok će stariji učiti i od kuće, odlučio je Krizni štab. Prvi školski dan za sve biće posvećen prevenciji, a jedna od odluka je da će nastavnici tokom celog časa morati da nose masku, dok za učenike to neće biti obavezno tokom celog dana.

Nadležni su najavili nekoliko modela nastave u predstojećoj školskoj godini, a pre zvanične odluke u anketi Južnih vesti pitali smo čitaoce šta je najbolje – da deca krenu u školu, uče od kuće ili kombinovana nastava.

Najviše građana (301 ili 43,25 %) smatra da je najbolja škola, ali je i za onlajn učenje glasao približan broj anketiranih (246 što je 35,34 %), 113 je glasalo za kombinovani model, a neopredeljenih je 36.

Zvanična odluka Kriznog štaba, kako je saopštila zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević, jeste da najmlađi nastavu pohađaju u školi, dok će stariji imati kombinovan model.

Oni koji budu krenuli ili se vraćaju u školske klupe moraće da se pridržavaju mera zaštite, a u učionici će moći da bude do 15 đaka, koji će biti na minimalnoj udaljenosti od 1,5 m i časovi će biti skraćeni na 30 minuta.

Imamo situaciju kada mere prevencije daju efekte i imamo povoljniju epidemiološku situaciju. U skladu s tim donete su odluke o načinu organizovanja nastave u budućoj školskoj godini. Uradili smo sve da naši najmlađi đaci pohađaju što je moguće više nastavu u samoj školi. To je značajno za njihovo buduće školovanje. Za starije razrede imaćemo različite kombinacije izvođenja nastave – objasnila je Kisić-Tepavčević.

O detaljima će, kaže, danas u 15 sati na konferenciji govoriti ministar prosvete Mladen Šarčević.

Maska će biti jedna od osnovnih mera zaštite, a Kisić Tepavčević kaže da je obavezno da se nosi pravilno, tako da prekriva i nos i usta. Nastavnici će morati sve vreme da je nose, dodaje, dok će za decu biti definisano kada mogu da je skinu.

Đaci treba da nose maske od ulaska u školu do svoje klupe, koju neće menjati. Preporučuje se nošenje maske za sve vreme boravka u školi, ali za đake je moguće da je odlože kada sede u klupama, mada je i tada preporučeno nošenje maske, dodala je Kisić-Tepavčević.

Najavila je da će prvi školski dan biti posvećen prevenciji, govoriće o načinu sprovođenja mera i koliko su one značajne, te da to treba da bude novi oblik ponašanja kako bi boravak u školama bio bezbedan.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“