Vida Ognjanović i Šumarac: Nismo pučisti u DS, treba nam reset stranke

0
76

Najveću žrtvu svoje odluke o bojkotu izbora podnela je Demokratska stranka jer je izgubila poslanike i izvor finansiranja, navodi potpredsednik ove partije Dragoslav Šumarac. Književnica Vida Ognjenović vodi struju koja traži direktan izbor novog predsednika stranke i objašnjava da je DS-u potrebno resetovanje, a opoziciji mobilizacija svih demokratskih snaga.

“Nismo pučisti” – tvrde predstavnici druge struje u DS koja je zakazala unutarstranačke izbore za 26. septembar ove godine. Njih ne priznaje aktuelno rukovodstvo stranke, ali predsednica organizacionog odbora Vida Ognjanović kaže da ih je priznalo već blizu 1.400 članova sa plaćenom članarinom i 180 članova Glavnog odbora.

Političke prilike su se promenile, imamo jednopartijski parlament, DS je tim odustajanjem od izbora na neki način sama sebe marginalizovala, izdvojila se iz glavnog političkog toka. Mi zahtevamo da se vratimo tamo gde nam je mesto, a to je da politička stvarnost i javnost na nas može da računa kao na jednu ozbiljnu političku organizaciju sa proverenim programom – navodi Ognjanović.

Ona kaže da su sa aktuelnim predsednikom Lutovcem razgovarali, ali da on nije prihvatio da se pridruži.

Nije prihvatio da je nephodno resetovanje stranke i mobilizacija demokratskih snaga i ujedinjenje sa drugim strankama demokratske orjentacije – navodi Ognjanović.

Aktuelni potpredsednik DS Dragoslav Šumarac navodi da je DS u problemima jer ima dugove, izvršitelje za vratom, a nema poslanike.

Ispoštovali smo bojkot, kao i naši poslanici. Negde je uspeo, negde nije. Očigledno da ćemo sada imati problema, mi smo stranka koja ima te velike dugove, bio je značajan taj priliv po osnovu broja poslanika. Moraćemo sami sada to da rešavamo, tako da smo očigledno tu najveći teret podneli. Najveću žrtvu smo podneli i finansijski, a pogotovo po broju poslanika koje smo imali – kaže Šumarac.

U odnosu na politiku i režim SNS, Šumarac napominje da nema sektora gde može da se kaže nešto pohvalno o vlasti od 2012.

Umesto da se razvija demokratsko društvo, imamo autokratski sistem koji je dostigao svoj zenit. Bez jake DS teško da ćemo smeniti ovaj režim – zaključuje Šumarac.

Ognjanović i Šumarac održali su tribinu u subotu na amfiteatru na Bubnju uz prisustvo istomišljenika. Najavili su da će obilaziti i druge veće gradove u Srbiji.

O stanju u DS-u, legitimnosti, unutarstranačkim izborima i ostalim pitanjima pogledajte u emisiji “15+15” minuta.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“