Masovno kovid testiranje radnika u velikim fabrikama

0
57

Radnici velikih sistema, poput „Jure“, „Leonija“ i drugih fabrika koje upošljavaju i više od hiljadu ljudi, uskoro bi mogli da budu masovno testiranina koronavirus. Ovo je predlog premijerke Ane Brnabić, koja navodi da se uzeti brisevi ne bi testirali pojedinačno, već od svih radnika zajedno – ukoliko se pokaže da je neko zaražen, proveravali bi se brisevi pojedinačno.

Masovno testiranje na ovaj način, inače, nije nepoznanica u zdravstvenom sistemu Srbije, jer predstavlja način štednje skupih reagenasa. Pitanje je samo koliko bi uzetih briseva moglo da se testira odjednom, jer je ovde reč o velikom broju ljudi.

PCR testiranje na koronu zaposlenih u ovako velikim kompanijama praktično bi se radilo na sledeći način: brisevi bi se uzimali od svakog radnika pojedinačno, ali bi uzorci bili objedinjeni, kao da su uzeti od jedne osobe. Potom bi takav objedinjeni uzorak bio testiran.

Ukoliko bi rezultat bio negativan, to bi značilo da su na koronu negativni svi radnici čiji su brisevi bili deo tog uzorka.

Ako bi, pak, rezultat bio pozitivan, to bi značilo da je bar jedan radnik, čiji uzeti bris je bio u tom uzorku – inficiran koronavirusom. U tom slučaju se ponovo, ali ovaj put pojedinačno, testiraju svi radnici koji su bili u tom uzorku.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“