Trnova Petka: Šta se radi i šta se ne sme na „ženski praznik“

0
67

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Ova svetica je veoma poštovana u Srbiji,

Rodom Rimljanka, prepodobna mučenica Paraskeva, rođena u hrišćanskoj porodici, živela je u drugom veku, kažu crkvene knjige. Posle smrti roditelja, imanje je razdelila siromašnima i zamonašila se. Zbog vere u Gospoda, zatvarana je, mučena i na kraju posečena mačem, po naređenju kneza Tarasija, oko 140. godine.

Po nalogu bugarskog kralja Asena prenesena je u Trnovo i sahranjena u crkvi nazvanoj njenim imenom. Njene mošti, kasnije su prenete u Carigrad.

Za Trnovu Petku kažu da je i ženski praznik, jer ga slave žene. Mnoge žene poste sedam dana, da bi se danas pričestile. Ne prede se, ne mesi hleb, ne pere rublje, ne rade ručni radovi, ne iznosi pepeo iz kuće da ne bi trnela snaga.

Devojčicama se oblače nove haljine, devojke kite vencima kuće, kako bi u domovima vladala sloga i mir.

Ponegde se proslavljaju i zavetine i manastirske slave.

Mnogi Svetu Petku Trnovu, koja je bila Rimljanka i koja se slavi u avgustu, mešaju sa Svetom Petkom koja je bila Grkinja i slavi se u oktobru, ne znajući da u kalendaru ima više svetiteljki sa ovim imenom.

Izvor: RTS

Foto: Vladimir Krojf Zahariev

Vest preuzeta sa portala „Far“