ZZJZ Pirot: Epidemiološka situacija u Pirotu se stabilizuje. Rezultati za 19 uzoraka negativni

0
50

Od početka epidemije do 07.08.2020.g. na području Okruga ukupno je uzorkovano 3.157  briseva na  RT-PCR. Danas je uzorkovano još 14  briseva i dostavljena u laboratoriju IZJZ Niš.

Od ukupnog broja testiranih na Okrugu do danas je laboratorijski potvrđeno 350 osoba: u Pirotu  235, Babušnici  32, Beloj Palanci 79; Dimitrovgradu 4. Od početka epidemije do danas, 07.08.2020. registrovano je 24 umrlih lica (do kraja maja 19 lica i u julu i avgustu 5 umrlih lica) sa područja Pirotskog okruga.

Na dan 07.08.2020.g. iz laboratorije IZJZ Niš stigli su rezultati za 19 uzoraka, od kojih su svi NEGATIVNI na Covid-19.

 U letnjem epidemijskom talasu registrovano je 194 laboratorijski potvrđenih lica Pirot-126, Bela Palanka-59, Babušnica-6 i Dimitrovgrad -3. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji kao i članovi njihovih porodica (62 lica su u izolaciji).

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot  danas  se nalazi samo jedan oboleli pod sumnjom  na covid infekciju. Ostala četri pacijenta su oporavljena i otpuštena kući.

Epidemiološka situacija u Pirotu se stabilizuje. EVIDENTAN JE PAD BROJA OBOLELIH U ZADNJIH  NEDELJU DANA, što je svakako rezultat MERA PREVENCIJE.

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u  Srbiji postoji i dalje rizik za PRELIVANJE obolelih iz drugih mesta u Srbiji, te pogoršanje situacije u Pirotu i okrugu, zbog turističkih putovanja, odlaska na posao u drugi grad, kao i drugih kretanja stanovništva.

Neophodno je i dalje odgovorno ponašanje svakog pojedinca i poštovanje preventivnih mera Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 na javnim mestima  u zatvorenom i otvorenom prostoru ( nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, higijena ruku, dezinfekcija …) kako bi održali epidemiju pod kontrolom.

Virus još uvek cirkuliše u populaciji!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Vest preuzeta sa portala „Plus Online“