U toku je peta Tkačka kolonija u selu Dojkinci. Jedna od deset učesnica i En Godfri, supruga ambasadora SAD u Beogradu!

0
79

Juče  (utorak, 4.avgust) počela je peta Tkačka kolonija u turističkom centru u selu Dojkinci.

Program je prilagodjen  epidemijskim zahtevima korona virusa.

U radu Kolonije učestvuje deset  tkalja – Stapar/Sombor, Bela Palanka, Loznica, Pančevo, Sremska Mitrovica, Beograd

Violeta Jivanović, izvršni direktor NALED- a i inicijator osnivanja Etno mreže koja radi u sklopu NALED- a od prvog dana učestvuje u radu Kolonije.

–         Kao i uvek  u Pirotu i selu Dojkinci sve je prelepo i izuzetno dobro organizovano. Poznate su  se lepote Stare planine, učesnice Kolonije su oduševljene. Izuzetni su uslovi koje je obezbedio grad Pirot izgradnjom ovog Planinarskog doma. Htelo je da dođe mnogo više žena, ali nismo smemi u ovoj situaciji. Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije Pirot i Slavica Ćirić iz Zadruge “Damsko Srce”, pravi su domaćini.   Slavica ujedno i uvodi u tajne tkanja učesnice Kolonije. Naša Etno mreža iz godine u godinu opravdava postojanje. Saradnja Sombra i Pirota je na zavidnom nivou, Staparski i Pirotski ćilim doživljavaju punu afirmaciju, kaže za Portal Pirot Plus online Violeta Jovanović, “glavni krivac”  za postojanje kolonija u Somboru i Pirotu.        

Naša sagovornica saopštila nam je i interesantan detalj!  En Godfri, supruga ambasadora SAD- a u Beogradu učestvuje u koloniji da savlada šare Pirotskog ćilima. Prvi put je sela za razboj.

–         Ona  je Irkinja, po profesiji je nastavnica, i vešto plete, šije i izrađuje prekrivače pačvork tehnikom. Za mene je tkanje nesavladiva veština ali ostajem verna projektima, kaže Violeta Jovanović.

Predavač  na Koloniji  je Saša Srećković, kustos Etnografskog muzeja u Beogradu i licencirani stručnjak za popisivanje nematerijalnog nasleđa.

Danas  se rade motiv sovre. Učesnici Kolonije posetiće danas vodopad  Tupavica.

Sutra u posetu  Koloniji dolaze ambasadori nekih zemalja, ministri.   Na izuzetan način je organizovan poslednji dan Pete tkačke kolonij u selu Dojkinci.

Vest preuzeta sa portala „Plus Online“