Tkačka kolonija: Ambasadorka Kanade Keti Čaba i supruga ambasadora SAD u Srbiji En Godfri oprobale se u tkanju pirotskog ćilima

0
74

Danas su u poseti Petoj po redu Tkačkoj koloniji čiji je pokrovitelj Grad Pirot, posetile visoke zvanice među kojima su i ambasadorka Kanade Keti Čaba, kao i supruga ambasadora SAD u Srbiji En Godfri. One su se oprobale i u tkanju pirotskog ćilima, a svoje prve redove ćilima izatkale su uz pomoć iskusnih pirotskih tkalja. Na petoj po redu Koloniji učestvuje ograničen broj tkalja, zbog epidemiološke situacije, iz cele Srbije, posebno Vojvodine. U petak će Tkačku koloniju posetiti i najviši predstavnici ambasade Argentine u Srbiji.

Koloniju je zajedno sa predstavnicima ambasada, ali i Etno mreže, posetio i gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić koji je istakao da je zahvaljujući naporima Grada ali i NALED-a i Etno mreže, pirotski ćilim postao poznat i cenjen i van granica naše zemlje.

En Godfri, supruga ambasadora SAD Entonija Godfrija nije krila oduševljenje onim što je videla na Tkačkoj koloniji, a uz asistenciju iskusnih pirotskih tkalja izatkala je i svoje prve redove pirotskog ćilima.

-Jako cenim i vrednujem ovu vrstu rada, inače se i sama dosta bavim ručnim radom. Isprva je trebalo da dođem na jedan dan zajedno sa diplomatama, međutim, kada sam videla radove, zamolila sam da dođem ovde i učim kako se tka pirotski ćilim-kazala je Godfri.

ambasadorka Kanade Keti Čaba oprobala se u tkanju pirotskog ćilima
ambasadorka Kanade Keti Čaba oprobala se u tkanju pirotskog ćilima


Vest preuzeta sa portala „Pirotske Vesti“