Ove poslove nema ko da radi, a može da se zaradi i više od 2.000 evra mesečno

0
78

Leto je vreme kada su radovi i inače u punom jeku, a kako su mnogi u aprilu i maju rešili da ih odlože zbog karantina, tako su sada suočeni s nedostatkom zanatlija, kojih na našem tržištu i pod normalnim okolnostima ima sve manje.
Poslovni oglasi za zanatlije stalno su aktivni, tako da za razliku od mnogih koji se u vreme pandemije brinu za svoje radno mesto, ova branša nema tih problema. Uprkos potrebama tržišta, interesovanje za te prekvalifikacije je malo, upozoravaju stručnjaci.

Kako tvrde, godinama unazad mladi se ređe odlučuju da se obučavaju za zanimanja molera, vodoinstalatera, zidara, tesara, električara, keramičara, zavarivača… a i oni koji postaju dobri u tom poslu sve češće odlaze na rad u inostranstvo gde mogu da zarade više.

Potpredsednik Građevinske komore, Goran Rodić za „Blic Biznis“ objašnjava da s obzirom na to da nema zanatlija na tržištu, barem ne kvalitetnih majstora, dnevnice su znatno porasle, ali i da je čak i uz novac veoma teško pronaći dobrog majstora.

„Pravi majstori – keramičari, stolari, električari, mogu da zarade i više od 2.000 evra mesečno jer više nisu jeftini. Dnevnice se kreću od 60 pa negde i do 100 evra za dobre majstore, jer vi više njih ne možete da nađete. Svako ko hoće dobrog majstora mora i da ga plati, niko više neće da radi za 30 ili 40 evra dnevno, već za mnogo više. Dobar majstor se plaća, ali retko da može da se nađe“, kaže Rodić.

Prema njegovim rečima, onaj ko nema dovoljno novca da plati dobrog majstora, mora da unajmi nekog ko je „priučen“, ali dodaje i da je dobar majstor daleko više plaćen u inostranstvu.

Ipak, on ističe da poslodavci moraju da pronađu način da majstore plate više, kako bi ih zadržali, kao i da će dobri majstori radije da rade kod kuće, u Srbiji, za 2.000 evra, nego negde van zemlje za 3.000 evra.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“