Novi korak ka rekonstrukciji i izmeštanju pruge iz Niša – tender za konsultante

0
83

Javnom nabavkom za konsultante za rekonstrukciju pruge od Niša do Dimitrovgrada, septembra bi trebalo da se napravi još jedan korak ka realizaciji višegodišnje ideje izmeštanja pruge iz Niša, ali i rekonstrukcije i elektrifikacije ove železničke deonice.

Kako je objavio specijalizovani portal Ekapija, Evropska investiciona banka, iz čijeg kredita će se finansirati radovi, objavila je prethodno obaveštenje o javnoj nabavci za tehničku podršku za rekonstrukciju i modernizaciju svih železničkih podsistema pruge Niš-Dimitrovgrad.

Kako se navodi, očekuje se da se tender objavi za oko mesec dana, a okvirni budžet je oko 4,9 miliona evra.

Pruga Niš-Dimitrovgrad je jedini deo Koridora 10 koji nije elektrificiran, a projekat podrazumeva i izmeštanje pruge iz centra Niša gradnjom obilaznice.

Ideja o izmeštanju pruge stara je više od 2 decenije, a poslednji put povodom početka gradnja oglasila se ministarska građevine Zorana Mihajlović koja je septembra 2019. godine najavila početak radova do kraja te godine.

Međutim, radovi nisu počeli, kao ni očekivanja člana Radne grupe Ministarstva saobraćaja Ljubivoja Slavkovića, koji je u Nišu glavni za projekat, a koji je rekao da bi izgradnja obilaznice mogla da počne na proleće ove godine .

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“