Kada počinje elektrifikacija pruge Niš-Dimitrovgrad

0
234

Evropska investiciona banka objavila je prethodno obaveštenje o javnoj nabavci za tehničku podršku za realizaciju rekonstrukcije i modernizacije svih železničkih podsistema pruge Niš-Dimitrovgrad. Kako se navodi, očekivano vreme objavljivanja tendera je septembar 2020, a okvirni budžet 4,9 miliona evra, prenosi portal E-kapija.

Podsetimo, u septembru 2019. godine ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će rekonstrukcija i elektrifikacija pruge Niš-Dimitrovgrad početi do kraja 2019. godine. Ipak, početkom marta na sajtu ministarstva je objavljeno da će prvi radovi koji podrazumevaju građevinsku rekonstrukciju sa pripremom za elektrifikaciju za deonicu pruge Sićevo–Staničenje–Dimitrovgrad (80 km) početi u trećem kvartalu 2020. godine, dok se završetak svih radova očekuje krajem 2023.

Kako piše E–kapija, projekat se finansira iz zajma Evropske investicione banke u vrednosti od 134 miliona evra i bespovratnih sredstava u iznosu od 73,04 miliona evra pribavljenih od strane Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

This image has an empty alt attribute; its file name is 64-1024x683.jpg

Prema finansijskom ugovoru, minimalno učešće Republike Srbije iznosi 10% ukupne vrednosti projekta i u skladu sa tim krajem 2019. godine aplicirano je za pribavljanje dodatnih bespovratnih sredstava u iznosu od 34,4 miliona evra, koja će se koristiti za izgradnju obilazne pruge.

Pruga Niš-Dimitrovgrad je jedini deo Koridora X koji nije elektrificiran i predstavlja vezu Srbije i Bugarske kojom se kreću velike količine robe iz Turske i sa Bliskog istoka i konkurentski pravac Koridoru IV, a podrazumeva I izmeštanje pruge iz centra Niša gradnjom obilaznice, navodi portal E-kapija, specijalozovan za finasijsku oblast i ekonomsku politiku.

Izvor: ekapija.com

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“