Ambasadorka Kanade i supruga ambasadora SAD tkale ćilime na Staroj planini

0
71


Arhiva, ilustracija

Ambasadorka Kanade Kati Čaba i supruga američkog ambasadora En Godfri oprobale su se u okolini Pirota na razboju za tkanje, a u tome su im savetima pomogle vešte tkalje, koje su se iz različitih delova Srbije okupile da podele svoje znanje u okviru pete „Tkačke kolonije“, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Peta „Tkačka kolonija“ održava se od 4. do 7. avgusta na Staroj planini, u Planinarskom domu Dojkinci, a organizovali su je krovno udruženje proizvođača rukotvorina Etno mreža i Grad Pirot, uz pokroviteljstvo ambasada Kanade i SAD.

Zbog epidemiološke situacije i poštovanja mera, ovoga puta učestvuje manji broj tkalja, ali sve su raspoložene da otkriju svoje male trikove, koje su godinama usavršavale.

En Godfri poreklom je iz Irske i bavi se pletenjem, šivenjem, izrađuje prekrivače, a tokom ove sedmice uči i da tka.

Ručni rad iz Srbije i brend ovih krajeva, čuveni pirotski ćilim, ostavili su snažan utisak i na kanadsku ambasadorku Kati Čaba.

„Ovo su jedinstveni ručni radovi, koji svedoče o bogatom kulturnom nasleđu jedne zemlje. Budući da je moja zemlja Kanada, zemlja imigranata, još više cenim očuvanje tradicije i rado podržavamo ovakve manifestacije“, rekla je ona.

Predsednica Etno mreže i izvršna direktorka NALED Violeta Jovanović ukazala je da pokroviteljstvo ambasada Kanade i SAD Tkačkim kolonijama govori o pažnji koju ova vrsta sadržaja izaziva u svetu, a posebno u diplomatskim krugovima.

„To govori da naše rukotvorine imaju perspektivu i u turističkom i ekonomskom smislu i zato im je potrebna podrška države da iz zanata sebi obezbede platu kroz plasman rukotvorina kao poslovnih poklona i turističkih proizvoda“, rekla je Jovanović i dodala da bi dobra osnova za podršku bio zakon o zanatstvu.

Prema njenim rečima, pomoglo bi ukoliko bi se u turističkim mestima otvarale galerije u kojima bi se predstavljali stari zanati i prodavale rukotvorine.Vest preuzeta sa portala „N1“