ZZJZ: Epidemiološka situacija u Pirotu se stabilizuje, danas potvrđena dva nova slučaja Covid infekcije

0
56

DNEVNI  IZVEŠTAJ ZZJZ PIROT  ZA COVID 19

04.08.2020.g.  PIROTSKI OKRUG

Od početka epidemije do 04.08.2020.g. na području okruga ukupno je uzorkovan 3081 bris na  RT-PCR. Za 19 uzoraka se čekaju rezultati. Danas je uzorkovano još 26 briseva koji su dostavljeni u laboratoriju IZJZ Niš.

Od ukupnog broja testiranih u Okrugu do danas je laboratorijski potvrđena 341 osoba: u Pirotu  228, Babušnici  32, Beloj Palanci 77, Dimitrovgradu 4. Od početka epidemije do danas, 04.08.2020. registrovana su 23 umrla lica (do kraja maja 19 lica i u julu 4 umrla lica) sa područja Pirotskog okruga.

Na dan 04.08.2020.g. iz laboratorije IZJZ Niš stigli su rezultati za 16 uzorka, od kojih su 2 pozitivna na Covid-19, i to 2 lica iz Pirota (12,5% pozitivnosti).

 U junsko-julskom epidemijskom talasu registrovano je 185 laboratorijski potvrđenih lica, Pirot – 119, Bela Palanka – 57, Babušnica – 6 i Dimitrovgrad – 3, od kojih je više od dve trećine već izlečeno. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji ili na lečenju u bolnici. Članovi njihovih porodica su takođe u izolaciji.

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot danas se nalazi 5 obolelih pod sumnjom na covid infekciju.

Epidemiološka situacija u Pirotu se stabilizuje i posle proglašenja vanredne situacije u opštini Bela Palanka preduzete mere su već dale rezultate. EVIDENTAN JE BLAGI PAD BROJA OBOLELIH U ZADNJIH  NEDELJU DANA, što je svakako rezultat MERA PREVENCIJE.

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u R Srbiji postoji i dalje rizik za PRELIVANJE obolelih iz drugih mesta u Srbiji, te pogoršanje situacije u Pirotu i okrugu, zbog turističkih putovanja, odlaska na posao u drugi grad, kao i drugih kretanja stanovništva.

Neophodno je i dalje odgovorno ponašanje svakog pojedinca i poštovanje preventivnih mera Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 na javnim mestima, u zatvorenom i otvorenom prostoru (nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, higijena ruku, dezinfekcija …) kako bi održali epidemiju pod kontrolom.

Virus još uvek intenzivno cirkuliše u populaciji!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot                                                                                               

Vest preuzeta sa portala „Plus Online“