Zorana Mihajlović u poseti Nišu i Pirotu, obećava ulaganja u komunalnu infrastrukturu

0
96

Izgradnja komunalne infrastrukture biće prioritet Vlade u narednom periodu, rekla je ministarka građevine Zorana Mihajlović prilikom posete Pirotu i postrojenju za prečišćavanje vode za piće. Preko nemačke investicione banke KfW u Pirotu će se graditi i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Gotovo 3,5 milijardi evra, kako objašnjava potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, u narednom periodu uložiće država u projekte komunalne infrastrukture, a deo projekata radi se i sa nemačkom KfW bankom.

Sa direktorom Puteva Srbije Zoranom Drobnjakom ona je posetila Pirot i crpnu stanicu Berilovac gde je izgrađeno postrojenje za prečišćavanje vode. Da je Pirot primer dobro organizovanog grada koji je prepoznao značaj ulaganja u komunalnu infrastrukturu, rekla je ona i pozvala ostale lokalne samouprave da se više angažuju u uređenje ove oblasti.

Ne možemo govoriti o višem standardu i boljem kvalitetu života naših građana bez razvijene komunalne infrastrukture. Ona je podjednako važna kao što su i putna i energetska. Morate imati čistu vodu, kanalizaciju, sisteme za prečišćavanje otpadnih voda. Pored slobodne zone važne za Pirot i ovaj deo Srbije, komunalna infrastruktura je jednako važna. U ovo postrojenje uložili smo 3,3 miliona evra, čeka nas i izgradnja postrojenja za otpadne vode, projekat vredan 12,8 miliona evra. Nadam se da će u drugoj polovini sledeće godine krenuti da se radi -rekla je Mihajlovićeva.

Celokupna kanalizacija u Pirotu se ispušta u reku Nišavu, a ona nije dovoljno velika da bi se samoprečišćavala. Gradnja savremenog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje bi, prema planu, trebalo da se locira izvan grada nizvodno od naselja, planirana je još 2019. godine, ali još nije realizovana.

zorana

Obećavana 3,5 milijardi evra ulaganja u komunalnu infrastrukturu; foto: MSGI

Mihajlovićeva sada kaže da će u 70 lokalnih samouprava biti uloženo 2,5 milijardi evra u projekte komunalne infrastrukture, da se sa KfW bankom rade projekti u Vojvodini, kao i da se u Beogradu realizuje projekat izgradnje kolektora.

U sve te projekte država ulaže 3,5 milijardi evra. Jer nema budućnosti ukoliko ne omogućimo uslove za život dostojne svakog čoveka – rekla je ministarka.

Direktor JP Vodovod i kanalizacija Zoran Nikolić, rekao je da je do sada 3,3 miliona evra uloženo u razne projekte za vodosnabdevanje Pirota.

Uz novi projekat za postrojenje za otpadne vode, ukupno će 15 miliona evra biti uloženo u ovaj mali grad. Verujem da će naša saradnja biti i ubuduće dobra – rekao je Nikolić.

Sa ministarstvom građevine rade se i drugi projekti, rekao je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i ponovio najave da će se raditi elektrifikacija pruge do Dimitrovgrada.

Nova deponija, Koridor 10, kao i ovo postrojenje kojim smo otklonili probleme usled velikih padavina, neki su od njih. Očekuje nas izgradnja novog postrojenja za otpadne vode i time ćemo zaokružiti ekološki prostor grada. Čeka nas i elektrifikacija pruge od Niša do Dimitrovgrada, izgradnja gasovoda. Drago mi je da sarađujemo i pokrećemo uspešne projekte – rekao je Vasić.

Izgradnjom postrojenja bi najviše dobili Bela Palanka i Niš jer je planirano da se ona gradi nizvodno van naselja, u blizini nekadašnjeg ATP-a na putu prema Knjaževcu.


Mihalovićeva obišla radove na auto-putu ka Merošini

Pre posete Pirotu, Mihajlovićeva je sa Drobnjakom i načelnicom Nišavskog okruga Draganom Sotirovski obišla radove na rehabilitaciji auto-puta na deonici Niš-Merošina, a kako je rekla, godišnje se izdvaja više od 160 miliona evra za održavanje i rehabilitaciju puteva u Srbiji. Za ovu godinu planirana je rehabilitacija 191 km auto-puta i do sada je završeno 140 km.

Saobraćaj jeste smanjen, kao i prihodi Puteva Srbije, ali mi moramo da vodimo računa o svojim putevima i da se spremamo za sve naredne godine. Nema dela Srbije u kom se ne radi. Rade se i veliki projekti, sva gradilišta su otvorena i to je važno za naš privredni rasta – rekla je ministarka.

O konkretnoj deonici govorila je nekadašnja novinarka, aktuelna načelnica Nišavskog okruga i potencijalna gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja je rekla da „nema lepše poruke nego kada nam država pokazuje da smo svi jako važni i da bez obzira na to u kom delu Srbije živimo, pomoć je tu“.

zorana

Sa Sotirovskom obišla radove prema Merošini; foto: MSGi

Ova rehabilitacija auto-puta je važna jer vodi dalje ka jugu, a pospešiće i turizam u ovom kraju. Radujemo se takođe gradnji auto-puta od Niša do Merdara, jer je to značajno za dalji razvoj svih gradova i opština u ovom delu Srbije – objasnila je Sotirovska.

Kako je objasnio Drobnajk trenutno se rehabilituje deonica duga 5,6 km i radovi bi trebalo da budu gotovi za desetak dana, a dodao je da se radi i deonica od Ražnja do Aleksinca duga 23 km.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“