Tkačka kolonija nastavlja tradiciju očuvanja starih zanata i ekonomskog osnaživanja žena

0
66

Tradicionalna, peta, Tkačka kolonija na Staroj planini počinje danas i trajaće do 7. avgusta. Iako je vreme održavanja uglavnom početkom jula, ove godine zbog epidemiološke situacije početak je više puta odlagan, a za razliku od ranijih godina ovog puta biće i manje gostiju i tkalja.

Kolonija tradicionalno okuplja žene koje se širom Srbije bave izradom rukotvorina, kao i strane diplomate, zvaničnike državnih institucija, predstavnike privrede i medija, koji pružaju podršku nezaposlenim ženama iz ruralnih krajeva da kroz domaću radinost obezbede sebi trajno zaposlenje i stabilan izvor prihoda.

Milica Golubović, pomoćnik gradonačelnika za vanprivredu u izjavi za Portal Plus online kaže da i ove godine Tkačku koloniju organizuje Grad Pirot u saradnji sa ambasadama Sjedinjenih američkih država i Kanade, NALED-om i Zadrugom „Damsko srce“. Ambasadorka Kanade posetiće koloniju, a najavljen je i dolazak ambasadora Argentine. 

Tkačka kolonija je jedinstvena inicijativa za očuvanje i promociju tkalačke umetnosti kao jednog od najistaknutijih tradicionalnih zanata Srbije.

Vest preuzeta sa portala „Plus Online“