Sedam preminulih i 287 pozitivnih u Srbiji

0
55

Prema poslednjim podacima u Srbiji je testirano 9.590 osoba, od kojih je 287 bilo pozitivno. Preminulo je još sedam osoba ili ukupno 605, a do sada je urađeno 703.246 testova. Na respiratoru su 143 osobe, dok je 3.430 osoba hospitalizovano, a procenat smrtnosti je 2,26 odsto, saopšteno je na konferenciji za novinare u Beogardu.

Osim smanjenja laboratorijski potvrđenih slučajeva, sada već jasno vidimo u svim delovima zemlje tendenciju smanjenja broja obolelih, rekla je zamenica direktora Instituta „Batut“, Darija Kisić Tepevčević.

Ona je dodala da brojni gradovi i opštine nemaju nijedan potvrđen slučaj. Apsolutni brojevi obolelih i dalje su najveći u Beogradu i Novom Sadu, ali je isto tako kazala da mere uvedene pre mesec dana ostaju na snazi do daljeg, jer daju rezulate.

Pitanje imunizacije je značajno javno-zdravstveno pitanje. Kada i kako će da se uvede neka vakcina određuje protokol koji je baziran na stručnim elementima i potrebama za vakcinaciju, kazala je Darija Kisić Tepavčević i dodala da u ovom momentu nijedna vakcina protiv Covida-19 nije u fazi kada može bezbedno da se primenjuje na ljudima.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“