Otvoren Dokumentaciono-informativni centar i Muzej odbrane reka Stare planine

0
94

Povodom 50 godina borbe za reke i prirodu u Temskoj kraj Pirota je otvoren Dokumentaciono-informativni centar i Muzej odbrane reka Stare planine i Muzej je u galeriji Mesne zajednice Temska, a  autorka projekta i stalne postavke je Dragana Božinović.

O pola veka borbe za reke i zaštitu prirode sada svedoči upravo ovaj Muzej odbrane reka Stare planine.

„Meni je izuzetna čast da sam bila u prilici da svojim znanjem i talentom pokažem ono što su ovi veterani u borbi, Dušan Mitić , Nebojša Ilić i drugi uradili i da danas možemo da zaštitimo ono što su oni očuvali. Da nije bilo njih i njihove borbe, ne bi imali danas šta da zaštitimo. Ovaj Muzej je nastao zbog toga, ali i kao potreba da se naučni radovi, arhiva, dokumenti, fotografije i novinski članci, nadju u ovom Dokumentaciono-informativnom centru koji će biti javno dostupni na sajtu savezzazastituprirodesrbije.rs“, kaže autorka izložbe Dragana Božinović.

Veterani borbe za prirodu kažu da se ona isplatila i da je otvaranje Muzeja upravo u Temskoj nije slučajno.

„Mi smo jedinstven primer, možda i u svetu da smo toliko godina potrošili i da su brojne generacije uložile trud, znanje i vreme da najpre Visočicu koju nismo uspeli da sačuvamo, ali smo sačuvali Toplodolsku reku koja i dalje teče“, kaže aktivista i predsednik Saveza mesnih zajednica Stare planine Nebojša Ilić.

Akrtivista za zaštitu prirode Dušan Mitić dodaje da se borba isplatila.

„Kad me danas pitaju, aludirajući na dugotrajnost i mnogo potrošenog vremena i energije, šta ja imam od toga, kažem im da imam to što reka i dalje teče“, ističe Mitić.

Reke nastavljaju da teku, ali se nastavlja i borba za njih i prirodu.

„Borba onih za zaštitu prirode i onih koji žele da zarade novac na račun uništavanja prirode će biti večna. Ona nikada neće prestati. Na generacijama posle nas je da nastave tu borbu i da umeju da brane životnu sredinu“, kazao je Dušan Mitić.

Nebojša Ilić dodaje da su spremni svakog časa da reaguju ukoliko ima potrebe da se i dalje čuvaju reke i zaštita prirode.

Autorka postavke Muzeja kaže da se pripremaju primedbe na dalju gradnju na Jabučkom ravništu.

„Smatramo da država zaista potpuno nesuvislo i nepotrebno gradi takve rizorte na vrhovima planine a trebalo bi da bude obrnuto, jer reke koje teku i nose to sa vrhova nikada više ne mogu biti istinski čiste i nikada se ne može zaštiti prtiroda i nigde se to ne radi u svetu“, rekla je Dragana Božinović.

Povodom otvaranja Muzeja prikazan je i dokumentarni film “Reke žedne slobode“. Nagrada za životno delo “Plava povelja Stare planine“ dodeljena je profesoru Miroslavu Demaji.

Aktivisti iz Temske Dušan Mitić i Nebojša Ilić odrekli su se priznanja Zelena plaketa za doprinos u zaštiti prirode u korist meštana sela, svih boraca za reke i prirodu i sveštenstva Manastira Sveti Djordje u Temskoj.

U stvaranju ovog muzeja učestvovali su Udruženje Temska, MZ Temska, Naučno-istraživačkog Društva studenata biologije i ekologije “Josif Pančić“, Društvo mladih istraživača “Branislav Bukurov“, Savez mesnih zajednica Stare planine i Licej.

Projekat su podržali Britanska ambasada u Beogradu, Britiš kansel, Fondacija Trag, Fri river fond, Svetska organizacija za zaštitu prirode, Dokumentarna produkcija Kvadrat i Fakultet dramskih umetnosti.

 

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“