ZZJZ Pirot: Potvrđena još tri novoobolela lica od koronavirusa, dva iz Pirota i jedno iz Babušnice

0
65

Zavod za javno zdravlje Pirot objavljuje dnevni izveštaj za Covid 19 na teritoriji Pirotskog upravnog okruga za dan 02.08.2020. godine:

Od početka epidemije do 02.08.2020.g. na području Okruga ukupno je uzorkovano 3.026 briseva na RT-PCR. Za 3 uzorka se čekaju rezultati. Danas je uzorkovano još 6 briseva.

Od ukupnog broja testiranih u Okrugu do danas je laboratorijski potvrđeno 339 osoba: u Pirotu 226, Babušnici 32, Beloj Palanci 77, Dimitrovgradu 4.

Od početka epidemije do danas, 02.08.2020. registrovana su 22 umrla lica (do kraja maja 19 lica i u julu 3 umrla lica) sa područja Pirotskog okruga.

Na dan 01.08.2020.g. iz laboratorije IZJZ Niš stigli su rezultati za 33 uzorka, od kojih su 3 pozitivna na Covid-19, i to 2 lica iz Pirota i 1 iz Babušnice. (9% pozitivnosti).

U junsko-julskom epidemijskom talasu registrovana su 183 laboratorijski potvrđena lica. Pirot – 117 i Bela Palanka – 57, Babušnica – 6 i Dimitrovgrad – 3, od kojih je više od dve trećine već izlečeno.
Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji ili na lečenju u bolnici. Članovi njihovih porodica su takođe u izolaciji.

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot danas se nalaze 5 obolela pod sumnjom na covid infekciju, dva lica su otpuštena oporavljena. Na lečenje u KC Niš prebačeno jedno lice.

Epidemiološka situacija u Pirotu je i dalje nepovoljna, ali stabilna i pod kontrolom. U toku ove nedelje broj pregleda u Kovid ambulantama DZ Pirot i DZ Bela Palanka se u odnosu na prethodnu nedelju polako smanjuje, s tim što je oko 30% prvih pregleda, a 70% kontrolnih pregleda.

Zbog postojanja zaraženih osoba bez ikakvih simptoma bolesti ili sa blagom kliničkom slikom, moramo se ponašati kao da je svako od nas potencijalno zaražen virusom. Svako lice koje dobije simptome akutne respiratorne infekcije treba da se izoluje od članova porodice i u zavisnosti od težine simptoma obrati lekaru.

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u Republici Srbiji postoji visok rizik za PRELIVANJE iz drugih mesta u Srbiji, te pogoršanje situacije u Pirotu i Okrugu, zbog turističkih putovanja, odlaska na posao u drugi grad, kao i drugih kretanja stanovništva. Ukoliko se u narednom periodu strogo ne poštuju preventivne mere Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 moguće je pogoršanje epidemiološke situacije.

Neophodno je i dalje odgovorno ponašanje svakog pojedinca i poštovanje preventivnih mera Kriznog štaba
Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COaVID-19 na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru ( nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, higijena ruku, dezinfekcija …)

Virus još uvek intenzivno cirkuliše u populaciji

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Vest preuzeta sa portala „Plus Online“