Tri novozaražene osobe u Pirotskom okrugu

0
62

Dve osobe iz Pirota i jedna iz Babušnice pozitivne su na virus korona od 33 uzorka čiji rezutati su stigli u pirotski Zavod za javno zdravlje. Jedan pacijet iz pirotske Opšte bolnice prebačen je na lečenje u Klinički centar Niš.

Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje u Pirotu u ovu instituciju prispeli su rezultati za 33 uzeta uzoraka, a 3 su pozitivna – 2 iz Pirota i 1 iz Babušnice.

Epidemiološka situacija u Pirotu, gde ima najviše zaraženih, je i dalje nepovoljna, ocenjuju epidemiolozi, ali stabilna i pod kontrolom, a zbog naglog porasta broja zaraženih Štab za vanredne situacije u Beloj Palanci uveo je vanrednu situaciju i to je za sada jedina lokalna samouprava u Pirotskom okrugu koja je proglasila vanrednu situaciju.

U toku ove nedelje broj pregleda u kovid ambulantama Doma zdravlja Pirot i Doma zdavlja Bela Palanka se u odnosu na prethodnu nedelju polako smanjuje, s tim što je oko 30% prvih pregleda, a 70% kontrolnih pregleda – obaveštavaju iz Zavoda.

Situacija u Pirotskom okrugu krajem maja pa do 10. juna je bila stabilna i nije bio zabeležen nijedan slučaj zaraze, a od tada u, kako ga epidemilozi nazivaju, junsko-julskom epidemijskom talasu registrovano je 183 laboratorijski potvrđenih osoba.

U ovom periodu najviše zaraženih registrovano je u Pirotu – 117, u Beloj Palanci 57, Babušnici 6 i Dimitrovgradu 3, a više od dve trećine je izlečeno – kažu u Zavodu.

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot danas se nalaze 5 obolela pod sumnjom na kovid, 2 osobe su oporavljene i otpuštene, dok je na lečenje u KC Niš prebačeno jedan pacijent.

Za 3 uzorka se čekaju rezultati, a danas, 2. avgusta je uzorkovano još 6 briseva.

Od početka epidemije u Pirotskom okrugu laboratorijski je potvrđeno pozitivnih na kovid 339 osoba – u Pirotu 226, Babušnici 32, Beloj Palanci 77 i Dimitrovgradu 4.

Preminule su 22 osobe od posledica kovida.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“