Temštani otvaraju Muzej odbrane staroplaninskih reka

0
70

Projekcijom filma, dodelom nagrada za doprinos u oblasti zaštite prirode i predstavljanjem stalne postavke muzeja, u prostorijama Mesne zajednice staroplaniskog sela Temska, zvanično će se otvoriti Muzej odbrane reka Stare Planine i dokumentaciono-informativni centar.

Staroplaninska sela poslednjih godina bila su epicentar otpora gradnje mini-hidroelekrana u ovom delu Srbije. Nakon što su iz Prostornog plana Pirota izbačene sve potencijalne lokacije za gradnju, meštani sela i aktivisti svoju energiju usmerili su na drugu stranu.

Dok Toplodolci sređuju selo, meštani Temštice pokrenuli su povodom, kako objašnjavaju, 50 godina borbe za reke i prirode, stvaranje dokumentaciono-informativnog centra i Muzeja odbrane reka Stare planine.

Oni će, kao trajno javno dobro, služiti svima onima koji su stali u odbranu prirode. Muzej je smešten u galeriji Mesne zajednice Temska, mesta koje je sinonim za aktivizam i opštenarodnu odbranu reka Stare planine – kažu osnivači .

Na otvaranju muzeja dodeliće se nagrade za životno delo „Plava povelja Stare planine“, kao i „Zelena plaketa“ za doprinos u oblasti zaštite životne sredine, a biće održana i projekcija filma Reke žedne slobode.

Kako kažu osnivači u stvaranju Muzeja odbrane reka Stare planine učestvovali su Udruženje Temska, mesna zajednica Temska, Naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije Josif Pančić, Društvo mladih istraživača Branislav Bukurov, Savez mesnih zajednica Stare planine i Licej.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“