Danas je Sveti Ilija Gromovnik

0
82

Danas je praznik Sveti Ilija. Na ovaj dan u dosta gradova i sela organizuju se vašari, a on spada u najpoštovanije svetitelje među Srbima.

Iako većina malo zna o njegovom pravom životu, proslavljanje Svetog Ilije je ukorenjeno duboko u tradiciju srpskog naroda, koji ga još naziva i gromovnikom. Činio je čuda kroz koja je Bog pokazivao Jevrejima svoju pravednost. Po narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi na vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen. Grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se on vozi po nebu i oblacima.

Sveti Ilija je u Srbiji slava vazduhoplovaca.

Među Srbima postoji izreka “Od Svetog Ilije, sunce sve milije” jer od tog dana vrućine polako opadaju, a noći postaju svežije. Takođe, mnogi se odlučuju da muškoj deci daju ime po ovom svetitelju jer je simbol snage i neustrašivosti.

Sveti Ilija Gromovnik pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju – da se ne bi navukao gnev svetitelja. Osim toga, u to doba godine haraju stomačni problemi, takozvani “ilinštak”, te zato mnogi izbegavaju da budu neumereni u jelu i piću kako ih ne bi stigla “kazna” u vidu stomačnih problema.

Sveti Ilija je rodom iz plemena Aronova iz grada Tesvita, zbog čega se još zove i Tesvićanin.

Kada se Ilija rodio, njegov otac Savah video je oko sina anđele koji ga povijaju ognjem i hrane plamenom, što je bilo znamenje njegovog plamenog karaktera i sile ognjene.

Velikim čudesima Ilija je dokazao silu i vlast Božju. Zatvorio je nebo i kiša nije padala tri i po godine, a ognjem sa neba zapalio je žrtvu Bogu svome.

Molitvom je potom poslao kišu na zemlju, čudesno umnožio brašno i ulje u kući udovice Serepti i vaskrsao njenog umrlog sina.

Na Horivu je prorok Ilija ragovarao sa Bogom i čuo mu glas.

I u našem kraju Sveti Ilija je jedan od popularnijih svetitelja i slavi se u mnogim kućama.

Vest preuzeta sa portala „Plus Online“