Vanredna situacija u Beloj Palanci zbog rasta zaraženih koronom

0
61

Štab za vanredne situacije Bele Palanke proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji opštine zbog „značajnog“ povećanja broja novoinficiranih koronavirusom.

U toj opštini je ograničen rad svih ugostiteljskih objekata do 23 sata, u parkovima i na drugim javnim površinama neće biti dozvoljeno okupljanje više od pet osoba na jednom mestu, uz korišćenje zaštitnih sredstava i obaveznu fizičku distancu od jednog i po metra.

Po poslednjim podacima pirotskog Zavoda za javno zdravlje, na teritoriji Pirotskog okruga je od testiranih 25 uzoraka, prisustvo virusa potvrđeno u dva slučaja. 

Danas su testirane još 32 osobe čiji su uzorci poslati na analizu. 

Na Grudnom odeljenju Opšte bolnice u Pirotu leči se sedam pacijenata, za koje se sumnja da su inficirani, dok je u niškom Kliničkom centru hospitalizovano šest osoba iz Pirotskog okruga, i to tri iz Bele Palanke, dve iz Pirota i jedna iz Babušnice.

Ostali oboleli kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa su u kućnoj izolaciji, kao i članovi njihovih porodica, a dve trećine obolelih u Pirotskom okrugu je izlečeno u prethodna dva meseca. Po ocenama nadležnih, epidemiološka situacija u Pirotu je i dalje nepovoljna, ali stabilna i pod kontrolom. 

Smanjen je broj pregleda u kovid ambulanatama u Pirotu i Beloj Palanci, pri čemu prvi pregledi čine oko 30 odsto svih pregleda, a kontrolni oko 70. 

Od početka epidemije prisustvo virusa potvrđeno je kod 329 osoba iz Pirotskog okruga. Do sada su od posledica infekcije u okrugu preminule 22 osobe a uzorkovano je 2.987 briseva.Vest preuzeta sa portala „Direktno“