Vanredna situacija proglašena i u Beloj Palanci

0
52

Štab za vanredne situacije Bele Palanke doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji opštine Bela Palanka, a zbog značajnog povećanja broja pozitivnih na COVID-19.

Vanredna situacija proglašena je kako bi se ublažila epidemija korona virusa kojom je Bela Palanka prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje najpog|đenija.

Mere koje su donete, pre svega su, ograničenje rada svih ugostiteljskih objekata koji će raditi do 23 sata, zatim, u parkovima i drugim javnim površinama, neće biti dozvoljeno okupljanje više od pet osoba na jednom mestu, uz korišćenje zaštitnih sredstava, takođe, obavezno je držanje fizičke distance od jednog i po metara.

U Pirotskom okrugu je virus korona potvrdjen kod još 2 osobe iz Pirota od testiranih 25 uzoraka. Čekaju se rezultati za 32 uzorka, danas je uzorkovano još 32 koji su poslati na analizu. Na Grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot je 7 obolelih pod sumnjom na kovid infekciju.

Na lečenju u Kliničkom centru Niš je 6 osoba iz Pirotskog okruga: 3 iz Bele Palanke, 1 iz Babušnice i 2 iz Pirota. Svi ostali oboleli kod kojih je potvrdjen virus su u kućnoj izolaciji, kao i članovi njihovih porodica. Dve trećine obolelih u okrugu u poslednja dva meseca je izlečeno.

Epidemiološka situacija u Pirotu je i dalje nepovoljna, ali stabilna i pod kontrolom. Smanjuje se broje pregleda u kovid ambulanatama u Pirotu i Beloj Palanci, oko 30 posto su prvi pregledi, 70 posto su kontrolni. Iz Zavoda apeluju da je neophodno i dalje poštovanje svih mera prevencije od strane svakog pojedinca.

Od početka epidemije virus korona je u okrugu potvrdjen kod 329 osoba. Do sada su od posledica virusa u okrugu preminule 22 osobe. U okrugu je od početka epidemije uzorkovano 2.987 briseva.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“