Otkrivena slaba karika virusa – Far

0
71

Tim naučnika sa Univerziteta Gete u Frankfurtu na Majni pod vođstovom Ivana Đikića, istraživača poreklom iz Hrvatske, otkrio je razlike između SARS-a i Covida-19 i identifikovao enzim SARS-CoV-2, koji je slaba karika virusa. Pokazalo se da inhibicija otkrivenog enzima blokira širenje virusa i pojačava antivirusni imunitet, piše Index.hr, prenoseći navode TV Nova i Hine.

„Pokazali smo zašto se razlikuju i zašto klinička slika može biti blaža na početku i kasnije smrtonosna kod covida, a zašto je kod SARS virusa vrlo aktivna na početku”, rekao je Đikić za TV Nova.hr.

„Značajno je zbog toga što smo pokazali gde je slaba tačka virusa. Virus ima evolucijski stvorene enzime koji mogu uticati na stvaranje novih virusa, ali u isto vreme na blokiranje našeg antivirusnog odgovora. Na taj način mi sada možemo preko blokiranja jednog virusa pogoditi tu slabu tačku virusa i pomoći da se virus prekine širiti. U isto vreme imamo pojačan imunološki odgovor kod organizma“, navodi taj naučnik.

Đikić napominje da je to otkriće vrlo važno ne samo za ovu pandemiju, nego i za eventualne nove, dodaje da su naučnici do otkrića došli u rekordnom vremenu i tvrdi da su ovakav uspeh postigli zahvaljujući globalnoj otvorenosti nauke, prenosi Index.hr.

„Sve je je to zato što smo bili vrlo otvoreni i imamo otvorenu nauku pa smo delili rezultate preko društvenih mreža, stvarali kolaboracije širom Evrope. Mnogi istraživači iz Nemačke i Holandije su doprineli reagensima, eksperimentima, tako da je jedinica koju smo imali u Frankfurtu bila potpomognuta sa šest drugih laboratorija iz Holandije i Nemačke i samo zajedničkim radom smo postigli ovaj uspeh“, rekao je Ivan Đikić.

Priredio: Slobodan Aleksić (izvor: index.hr. nova.hr, Hina)

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“