Bez velikog broja vernika u džamijama za Kurban-bajram

0
89

Vernici islamske veroispovesti slave Kurban-bajram, jedan od 2 najveća islamska praznika kojim se slavi spremnost proroka Ibrahima da žrtvuje sina po božjoj naredbi, Praznik, koji se ove godine obeležava bez velikog broja vernika u džamijama i porodičnih poseta, nosi ime po prinošenju žrtvi – kurbanu (ovca ili goveče), što je, kako veruju ovi vernici, vid približavanja Bogu.

Jedan od najvećih islamskih praznika dolazi 2 meseca i 10 dana nakon Ramazana. Po verovanju, njegovu važnost određuje klanje kurbana – tradicija proroka Ibrahima i deljenje kurbanskog mesa siromašnima, prijateljima i komšijama.

Na ovaj dan, nekoliko miliona vernika boravi u islamskim svetilištima Meki i Medini, ali ove godine tek nekoliko vernika obeležiće na ovaj način ovaj praznik.

Svim pripadnicima islamske veroispovesti Kurban-bajram čestitao je i predsednik Opštine Medveđa Nebojša Arsić tradicionalnim pozdravom – Kurban bajram šerif mubarek olsun.

Želim da vam praznik koji slavite donese puno radosti, mira i porodičnog blagostanja. Neka svima nama vodilja ka zajedničkoj budućnosti budu međusobna solidarnost, poštovanje različitosti i jačanje prijateljskih veza među ljudima svih veriospovesti jer je to jedini i najbolji put ka razumevanju i napretku. Svim građanima islamske veroispovesti u svoje ime i u ime svih saradnika čestitam predstojeći praznik i želim da ga provede u zdravlju i ljubavi sa svojim najbližima – rekao je Arsić.

Obeležavanje praznika u Medveđi, kao i ostatku Srbije, ove godine proteći će bez velikog broja vernika u džamijama i porodičnih poseta, zbog epidemije korona virusa.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“