COVID-19DimitrovgradFarVESTI

ZZJZ Pirot: Još 8 pozitivnih u Pirotskom okrugu, 2 iz Pirota i 6 iz Bele Palanke

Od 31 pristiglog uzorka iz Instituta Zavoda za javno zdravlje u Nišu, još 8 osoba iz Pirotskog okruga je pozitivno na Covid-19, od čega 2 iz Pirota i 6 iz Bele Palanke, stoji u najnovijem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Pirot. Za 25 uzoraka se čekaju rezultati, a danas su uzorkovana još 32 brisa i poslata u laboratoriju IZJZ u Nišu.

U Zavodu kažu da je od ukupnog broja testiranih u okrugu 327 osoba zaraženo koronavirusom: u Pirotu 217, u Babušnici 31, u Beloj Palanci 75 i u Dimitrovgradu 4. Od početka epidemije do 29 jula sa područja Pirotskog okruga od posledica koronavirusa preminule su 22 osobe – do kraja maja 19 i u julu 3 lica.

U izveštaju se napominje da je u junsko-julskom epidemijskom talasu registrovan 171 laboratorijski potvrđen slučaj koronavirusa, a više od dve trećine je već izlečeno. Sva pozitivna lica, u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji ili na lečenju u bolnici, dok su članovi njihovih porodica takođe u izolaciji.

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot danas se nalazi 6 obolelih sa sumnjom na covid infekciju, a na lečenje u KC Niš hospitalizovano je 6 pacijenata, navodi ZZJZ Pirot.

U Zavodu ocenjuju da je epidemiološka situacija u Pirotu i dalje nepovoljna, ali stabilna i pod kontrolom i dodaju da se od ponedeljka broj pregleda u Kovid ambulantama Domova zdravlja Pirot i Bela Palanka u odnosu na prehodnu nedelju polako smanjuje, s tim što je 30% prvih, a 70% kontrolnih pregleda.

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u zemlji postoji visok rizik za “prelivanje” iz drugih mesta u Srbiji, te pogoršanje situacije u Pirotu i okrugu. Građani putuju turistički, odlaze na posao, studenti dolaze svojim kućama i svi ostvaruju mnogo kontakata, naglašeno je u izveštaju uz preporuku na odgovorno ponašanje svakog pojedinca i poštoanje preventivnih mera Kriznog štaba Republike Srbije – nošenje zaštitnih maski, fizička distancija, higijena ruku i dezinfekcija.

Kompletan izveštaj Centra za kontrolu i prevenciju bolesti ZZJZ Pirot pogledajte OVDE.

P. Videnov (izvor: Zavod za javno zdravlje Pirot)

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“

Far Dimitrovgrad

Multimedijalni portal “Far” omoguća lokalnoj zajednici, ljudima iz ovih krajeva, koji žive širom Srbije, Evrope i sveta, kao i svim zainteresovanim da dođu do vodećih informacija o bugarskoj zajednici, koja predstavlja most prijateljstva između dve susedne države – Srbije i Bugarske.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Back to top button
Zatvori

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker