COVID-19Južne vestiPirotVESTI

Još 8 zaraženih kovidom u Pirotskom okrugu

Dvoje Piroćanaca i šestoro Belopalančana pozitivni su na korona virus, pokazuju poslednji rezultati koji su stigli u pirotski Zavod za javno zdravlje. Danas, 29. jula, uzorkovano je još 32 brisa, dok se za 25 uzoraka čekaju rezultati.

Od 31 uzorka, koliko je obrađeno u laboratoriji Instituta za javno zdravlje u Nišu, 8 je pozitivno i među njima nema Babušničana i Dimitrovgrađana, gde je situacija stabilnija u odnosu na Pirot i Belu Palanku, odakle i sada dolaze svi zaraženi – 6 Belopalančana i 2 Piroćanca.

U junsko-julskom epidemijskom talasu registrovan je 171 laboratorijski potvrđen slučaj zaraze, od kojih je više od dve trećine već izlečeno. Sva lica potrđena na kovid u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji ili na lečenju u bolnici. Članovi njihovih porodica su takođe u izolaciji – saopštavaju iz Zavoda.

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot danas se nalazi 6 obolelih pod sumnjom na kovid infekciju, a na lečenje u Kliničkom centru u Nišu nalazi se 6 osoba – 3 iz Bele Palanke, jedna iz Babušnice i jedna iz Pirota.

Od ponedeljka broj pregleda u kovid ambulantama u Pirotu i Beloj Palanci se u odnosu na prehodnu nedelju polako smanjuje, s tim što je 30% prvih pregleda, a 70% kontrolnih pregleda. Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u Srbiji postoji visok rizik za prelivanje iz drugih mesta u Srbiji, te pogoršanje situacije u Pirotu i okrugu. Građani putuju turistički, odlaze na posao, studenti dolaze svojim kućama, svi ostvaruju mnogo kontakata – kažu u Zavodu.

Epidemiolozi situaciju u Pirotu i dalje ocenjuju kao nepovoljnu, ali stabilnu i pod kontrolom.

Od početka epidemije do danas na području Pirotskog okruga ukupno je uzorkovano 2.955 briseva, a od ukupnog broja testiranih do sada je laboratorijski potvrđeno 327 osoba pozitivne na kovid – u Pirotu 217, Babušnici 31, Beloj Palanci 75 i Dimitrovgradu 4.

Ukupno je od posledica kovida preminulo 22 osoba u ovom okrugu.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“

Južne Vesti

Južne vesti su prvi regionalni info portal koje podiže nivo svesti građana južne Srbije i razumevanja o aktuelnim pitanjima u tom delu zemlje kroz prikupljanje i distribuciju informacija, istraživanja i analitičko novinarstvo.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Back to top button
Zatvori

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker