DRUŠTVOJužne vestiMLADIPirotVESTI

NKD traži fer uslove na konkursima za mlade, jer su opet diskriminisani oni van Beograda

Zbog favorizovanja udruženja mladih iz Beograda, koja su i ove godine dobila većinu miliona od Ministarstva omladine i sporta, ali i drugih neregularnosti na konkursima, Nacionalna koalicija za decentralizaciju uputila je Vladi zahteve za obezbeđivanje fer uslova. Traže nova pravila i kriterijume kako bi se obezbedila primena antikorupcijskih mera, a sa zahtevima će upoznati i međunarodnu donatorsku i diplomatsku zajednicu.

Od 153 miliona dinara koje je Ministarstvo omladine i sporta podelilo projektima za mlade, kako su naveli iz Krovne organizacije mladih, više od 100 miliona dobile su organizacije iz Beograda. Samo jedan projekat iz Vranja je podržan, a aktivistima sve to liči na namešten konkurs.

Zato je reagovala i Nacionalna koalicija za decentralizaciju, koja je i prošle godine upozoravala da mladi iz Beograda dobijaju mnogo više novca za projekte od onih sa jugoistoka. Napominju da i ove godine Ministarstvo načinom finansiranja produbljuje već dovoljno izražene regionalne razlike u Srbiji.

Budžet za ove konkurse više „puni“ ostatak Srbije nego Beograd, ističu, pa su praktično ovakvi konkursi još jedan mehanizam uzimanja novca siromašnim delovima Srbije i pretakanja u prestonicu. To je, napominju, nedopustiva praksa i zato su NKD i njene članice podnele inicijativu da se pre bilo kakvog finansiranja programa i projekata uspostave jasni kriterijumi.

Kojima bi se visina projektnih sredstava određivala u odnosu na teritorijalnu pokrivenost koju predviđa projekat ili program, a da postoji obaveza da se obezbedi finansiranje projekata na celoj teritoriji Srbije kako bi se izbegla dominacija udruženja iz Beograda. Takođe, visina odobrenih sredstava mora biti u skladu sa organizacionim kapacitetima udruženja – navode u NKD.

Zahtevaju i da se za svaki konkurs formira validaciona komisija u kojoj bi bili predstavnici civilnog društva iz organizacija koje nisu aplicirale, kao i stručnjaci iz tih oblasti.

Time bi se, smatraju, obezbedila primena antikorupcijskih mera, izbegle situacije favorizacije i/ili revanšizma prema kandidatima i obezbedilo konstantno unapređenje procesa.

Validaciona komisija bi imala mandat da vrši verifikaciju svakog koraka u procesu dodeljivanja sredstava: objavljivanja konkursa, definisanja liste kandidata, objavljivanja preliminarne liste, objavljivanja konačne liste dobitnika, kao i prijema finalnih izveštaja nakon realizacije projekata. Validaciona komisija bi imala ulogu provere zakonitosti postupanja, ispunjenja kriterijuma i svrsishodnosti odluka na konkursima ministarstava, a imala bi pravo da, ukoliko se za to ispune uslovi, obustavi dalje sprovođenje konkursa – ističu.

U NKD napominju da je Ministarstvo poslednjih godina izmenilo kriterijume i način postupanja i time dovelo do toga da su udruženja potpuno izgubila poverenje, kao i da je javna tajna da postoje „crne liste“ koje su politički kreirane i da se sredstvima iz budžeta finansiraju nepostojeće organizacije čije se aktivnosti dešavaju samo između dva konkursa.

Osim zahteva upućenog Ministarstvu, koje možete videti u prilogu, NKD će ovaj predlog uputiti i međunarodnoj donatorskoj i diplomatskoj zajednici, a tražiće da validacione komisije budu deo uslova za sve donacije ka Srbiji u svim oblastima u kojima je država korisnik njihovih sredstava.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“

Južne Vesti

Južne vesti su prvi regionalni info portal koje podiže nivo svesti građana južne Srbije i razumevanja o aktuelnim pitanjima u tom delu zemlje kroz prikupljanje i distribuciju informacija, istraživanja i analitičko novinarstvo.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Back to top button
Zatvori

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker