Bela PalankaGRADSKA HRONIKAJužne vestiPRIVREDAVESTI

Kasne radovi na rekonstrukciji fabrike gde bi 100 Belopalančana trebalo da dobije posao

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će belopalanačka lokalna samouprava završiti rekonstrukciju objekta bivše fabrike FEMID do sredine jula kako bi ga predala stranom investitoru, to se nije desilo, a sada predsednik Opštine Goran Miljković kaže da će unutrašnji radovi biti završeni do 10. avgusta. Na pitanje zbog čega radovi kasne i kada će radnici krenuti da rade, Miljković ne odgovara.

Kako bi austrijski investitor TGRS krenuo sa proizvodnjom volana za automobile u Beloj Palanci, Opština je krenula sa sređivanjem objekta koji će Austrijancima biti dat na korišćenje na 3 godine.

Početkom maja predsednik Opštine Goran Miljković najavio da će radovi trajati oko 2 i po meseca, nakon čega će fabrika početi sa proizvodnjom.

Taj rok je prošao, a sada, prilikom obilaska gradilišta, Miljković kaže da će kompletni radovi samo na unutrašnjem delu objekta biti završeni do 10.avgusta.

fabrika

Do 10. avgusta gotovi unutrašnji radovi, novo obećanje; foto: Opština Bela Palanka

Mi smo sa novim investitorom potpisali Memorandum o razumevanju koji definiše sve korake što se tiče otvaranja fabrike auto-delova u Beloj Palanci. Nedavno smo potpisali i Ugovor o zakupu sa investitorom, tako da će nakon završetka unutrašnjih radova na rekonstrukciji objekta bivše fabrike Femid, biti omogućeno investitoru da počne sa instaliranjem opreme za rad – kaže Miljković.

Zbog čega radovi kasne i kada će radnici krenuti da rade zasada nije poznato, jer predsednik Opštine ne odgovara na pozive novinara Južnih vesti.

Kako je objavljeno na opštinskom sajtu, Miljković ponavlja da je dogovoreno da u ovom pogonu bude upošljeno 100 radnika, a iako je više puta najavljivao da će oni krenuti sa radom do 30. juna, 27 dana kasnije ni objekat u kome treba da krenu da rade nije završen.

Drugo obećanje – da će do kraja 2021. godine, do kada je predviđeno da investitor završi izgradnju drugog pogona, biti upošljeno još 250 Belopalančana, Miljković je opet ponovio.

miljković

Miljković opet obišao radove; foto: Opština Bela Palanka

Nova fabrika će omogućiti posao i ekonomsku sigurnost mnogim porodicama, a s druge strane će to biti dobra referenca za dolazak drugih investitora sa kojima predstavnici lokalne samouprave već pregovaraju. Fabrika za izradu auto-delova u industrijskoj zoni “Murica 1“ gradiće se na površini od 4 hektara, a isto tolika površina zemljišta ostaće na raspolaganju drugim zainteresovanim investitorima – kaže Miljković.

Podsetimo, oko 100 milona dinara Opština Bela Palanka ulaže u sređivanje oronule fabrike, zbog čega je podignut i kredit. Rekonstrukciju objekata kritikovala je opozicija, a predsednik Opštine Goran Miljković nekoliko puta je korigovao broj radnika koji bi trebalo da dobiju posao u novootvorenoj fabrici.

Najpre je bilo 500 radnika do kraja ove godine, da bi se krajem prošle godine predsednik ispravio – 100 radnika će dobiti posao ove godine, ostalih 400 do kraja 2021. godine.

Sredinom januara, nova licitacija brojem zaposlenih, ali znatno manja – posao u fabrici auto-delova imaće 350 Belopalančana i to do kraja naredne godine.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“

Južne Vesti

Južne vesti su prvi regionalni info portal koje podiže nivo svesti građana južne Srbije i razumevanja o aktuelnim pitanjima u tom delu zemlje kroz prikupljanje i distribuciju informacija, istraživanja i analitičko novinarstvo.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Back to top button
Zatvori

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker