KULTURAOBRAZOVANJEPirotPlus OnlineVESTI

Promovisana monografija „Pirotska gimnazija 1879-2019“ povodom 140 godina postojanja i rada škole

Monografija „Pirotska gimnazija 1879-2019“ je zapis u vremenu o 140 godina Gimnazije Pirot – događajima i aktivnostima, o ljudima, generacijama učenika i nastavnika. 

Pisanje ove, četvrte po redu, monografije najstarije pirotske srednje škole, od njenog osnivanja 1879. godine, do danas, povereno je istoričarima, profesorima Vladici Tošiću, Davoru Lazareviću i Igoru Stamenkoviću. Monografija je  sveobuhvatni je istorijski prikaz dosadašnjih 140 godina rada škole.

„U svojevrsnom slalomu između zanimljivosti i suvoparnih podataka, autori su uspeli da uhvate središnju nit kojom su uspešno priču izgradili od početka do kraja, svako na sebi svojstven način. Jasno se uočavaju tri različita metodološka pristupa, naučna iskustva, ali i subjektivna istraživačka intuicija svakog autora. Monografija je sastavljena od tri relativno zaokružene celine, između kojih postoji logička i hronološka veza i sve na kraju čine harmoničnu i zaokruženu celinu i svestranu istorijsku sliku Pirotske gimnazije  kao prosvetne ustanove“ – deo recenzije Predraga M. Vidanovića.

Promocija je bila namenjena isključivo novinarima, a o predstavljanju knjige širem auditorijumu, razmišljaće se kada se za to steknu uslovi, kaže direktor Gimnazije Bratislav Krstić. On se zahvalio autorima i svima koji su učestvovali u izradi i dali doprinos da knjiga „ugleda svetlost dana“. 

Profesor Davor Lazarević kaže da je pred autorima bio izuzetno nezahvalan zadatak, a to je da se bar donekle ne ponavljaju činjenice iz prethodnih monografija, već je cilj bio da se prikaže mnogo toga novog iz bogate istorije naše škole. Lazarević je radio na prvom delu knjige koji obuhvata period od osnivanja do kraja Drugog svetskog rata. 

Treći deo knjige „Iskorak u novi milenijum“ prikazuje školu na početku XXI veka. Autor ovog dela monografije profesor Vladica Tošić kaže da je želeo da prikaže Gimnaziju kao savremenu školu, školu koja je posvećena savremenim dostignućima, promenama, sa željom da prati sva moderna dešavanja u obrazovanju i društvu. 

Vest preuzeta sa portala „Plus Online“

Plus Online

Plus Radio je privatni, lokalni , nezavisni Radio, koncipiran da bude urbani, gradski Radio. Program emituje 24 časa, od 7-22 sopstvene produkcije. Muzički sadržaji – isključivo pop i rokenrol.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Back to top button
Zatvori

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker