PirotPirotske vestiTURIZAMVESTI

Arhitektonsko remek-delo u srcu Stare planine. Branković Mountain Resort na Vrelu

Pogledajte kako je vlasnik Pekare Branković, u ambijentu poznatom po ribolovu, stazama za šetnju, rekreaciji i biciklizmu, napravio nesvakidašnji objekat za smeštaj svojih radnika. 

Kako se pandemija koronavirusa širi, sve više ljudi razmišlja o preseljenju u manja mesta, predgrađa ili mesta bliže prirodi, a postojeće kuće za odmor da adaptiraju u životni prostor. Povećanu potrebu za boravkom u prirodi i slobodu koju ona pruža za stanovnike gradova, vlasnik pekare Branković prepoznao je još pre tri godine pa je na Staroj planini, podigao Branković Mountain Resort, piše portal Gradnja.rs.

Brankovic mountain resort Stara planina
Fotografija Mladen Jovanović

Uklapanje objekta sa postojećim ambijentom i efekat koji ima na okolinu je jedan od osnovnih zadataka koji svaki arhitekta ima pred sobom tokom rada na projektu, a ako je objekat koji treba da se izgradi u samom srcu prirode, onda je odgovornost i zadatak još veći. Kakva arhitektura je dostojna prirode i njene bliskosti?

Izuzetno vešt primer povezivanja arhitekture i okolnog ambijenta predstavlja Branković Mountain Resort, ostvarenje projektnog biroa Alterno Inc iz Niša, autorskog tima Đorđa Kitića, Dušana Nikolića, Ivane Veličković, Mirjane Nikolić i Dejana Knežića. Već nagrađivani projekat ovog biroa (velika nagrada Trijenala u Nišu 2018. godine) oslikava pravi pristup rešavanju ove problematike.

brankovic-mountain-resort-Stara-planina-07
fotografija Mladen Jovanović

Investitor je hteo da u ambijentu u koji je poznat po ribolovu, stazama za šetnju, rekreaciju i biciklizam napravi objekte za smeštaj radnika Pekare Branković, čiji je i vlasnik. Planirano je kao mesto koje bi poslužilo odmoru, unapređenju međusobnih odnosa zaposlenih i održavanju team buildinga. Ukupan smeštajni kapacitet apartmanskog naselja je 20 ležaja koji zaposleni mogu koristiti tokom čitave godine.

Preuzeto, uz dozvolu, sa portala Gradnja.rs.

Autor fotografija Mladen Jovanović

 

Vest preuzeta sa portala „Pirotske Vesti“

Pirotske Vesti

Pirotske vesti su info portal koji na jednom mestu prezentuje sve relevantne medijske objave o aktuelnim dešavanjima u Pirotu i okolini.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Back to top button
Zatvori

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker