GRADSKA HRONIKAKULTURAPirotPirotske vestiVESTIŽIVOT

Veliki gubitak! In memoriam – Snežana Spasić – Bela Vila

Naša sugrađanka Snežana Spasić, poznata na srpskoj muzičkoj sceni, ali i šire, po svom anđeoskom glasu i neverovatnim i autentičnim izvedbama tradicionalnih pesama, preminula je u Nišu nakon duge i teške bolesti. Snežana je, osim po neponovljivom glasu, poznata i po tome što je svoje bogato znanje i iskustvo nesebično delila generacijama mladih pevača, posebno u rodnom Pirotu, gde je poslednjih godina svakog leta držala besplatne škole pevanja za talentovane mlade pevače. Snežana je rođena 1969. godine u Pirotu. Sahrana je u subotu u 13:30 na Novim groblju u Nišu.

snežana spasić

foto Milan Petrović

Snežana Spasić, izvođač tradicionalne muzike, rođena je u Pirotu. Od 1989. godine živi u Nišu.

Posle desetogodišnjeg iskustva člana i soliste Akademskog hora Univerziteta u Nišu, samostalno započinje istraživanje i pevanje tradicionalnih pesama sa balkanskih prostora. Pored interesovanja za duhovnu i svetovnu muziku, nastupala je i sa džez i pop sastavima.

U toku višegodišnjeg istraživanja i pevanja došla je do svog autentičnog muzičkog izraza koji se razlikuje od tradicionalnog shvatanja narodne muzike.

Sa Akademskim horom Univerziteta u Nišu imala je zapažene nastupe u zemlji i inostranstvu. Izdvajaju se nastupi na festivalima u Grčkoj (Tripoli, Sparta, Kefelonija, Kardica, Kasandra, Delfi, Preveza, Krf, Halkidiki), na Kipru (Limasol, Nikozija), u Nemačkoj (Bohum), u Španiji, Holandiji.

Kao izvođač tradicionalne muzike nastupala je na televiziji i na mnogim festivalima, od kojih su značajni: Međunarodni festival folklornih ansambla “Skoplje 94” (kao vokalni solista AKUD-a “ORO” – specijalna nagrada), takmičenje folklornih ansambala u Smederevu (1994, prva nagrada za izvođenje izvornih pesama), Beogradsko proleće (1995), Carevčevi dani (1996, 1997), LEMEK (1993, 1994), BEMUS (1997), Niška jesen (2000, nagrada stručnog žirija za interpretaciju, najbolja romansa festivala).

Održava veći broj solističkih koncerata tradicionalne muzike: Beograd (Galerija SANU, 1996), Apatin (Kulturni centar, 1998), Niš (NIMUS, 2000), Pirot (Dom kulture, 2000), Prokuplje (Dom kulture, 2001).

Na festivalu etno-muzike, organizovanom od strane Evropske RTV-organizacije CIRCOM u Solunu (Grčka, 1998), predstavljala je Jugoslaviju.


Vest preuzeta sa portala „Pirotske Vesti“

Pirotske Vesti

Pirotske vesti su info portal koji na jednom mestu prezentuje sve relevantne medijske objave o aktuelnim dešavanjima u Pirotu i okolini.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Back to top button
Zatvori

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker