DRUŠTVOPirotPlus OnlineTURIZAMVESTI

Pre podne na Gradini! Gde su Turci, kasne ili ..!? Naši, polako ali sigurno kreću put Grčke! Samo oprezno i strpljivo!

Prošle godine, krajem juna, bio sam na graničnom prelazu Gradina. Duge kolone vozila, najviše Turaka, kao i obično, koji iz Zapadne Evrope kreću u domovinu. Čekalo se dugo, izlazilo u osam kolona. Talas je krenuo.

Danas, posle godinu i nekoliko dana, ponovo sam bio na Gradini.

Vozila su dolazila u talasima. U nekim trenucima bilo ih je po desetak. Izlazilo se u tri–četiri kolone. Čekala su dva autobusa.

Za razliku od naše strane, na bugarskoj granici je drugačije. Kolona se često protezala skoro do našeg medjuprostora. Naime, bugarski carnici daju neke papire koje treba popuniti i dati na izlazu iz njihove zemlje.

Emil Petrov, kao i uvek, precizan, jasan u razgovoru. Ova godina je po mnogo čemu drugačija. Posle prva dva meseca, vanredne mere, pandemija, zabrana prelaska granice, osim za pojedina vozila

Granični prelaz Gradina poznat je u Evropi po izuzetnim rezultatima. Pretpostavljamo da se smanjenjem broja putnika i vozila, smanjio i broj  otkrivenih slučajeva krijumčarenja droge, zlata, novca. Naših krijumčara je manje, sada se bave drugim krivičnim delima. U vreme vanrednog stanja nije se radilo. Bez obzira na to, Gradina je u Srbiji i dalje u vrhu po otrkivanju krivilčnih dela.

Bez obzira na to da je vanredno stanje ukinuto u mnogim zemljama, i turskih državljana je sve manje. Što se naših državljana tiče, za sada, svi koji su otišli u Grčku vratili su se bez ikakvih problema.

Carinici i pogranična policija saradjuju izuzetno dobro. Svi uspesi su rezultat te saradnje. Tehnološka oprema je na zavidnom nivou, dolaze mladi carnici koji uspešno nastavljaju tradiciju

Na ulaznoj strani manje vozila. Pitao sam neke naše ljude koji se vraćaju iz Grčke. Njihovo iskustvo je skoro identuično kao ranijih godina. Neki su na ulazu testirani. Ali retko ko. Ima naših, ali ne kao ranije.

Tako je danas bilo na Gradini.  Čuli ste prošli vikend nije bilo malo, 200.000 vozila i 23.000 putnika. Verujemo da će tako biti i ovog vikenda. Ne treba vas savetovati. Znate to, nikada ne krećite vikendom u Bugarsku i Grčku, ako ćete na odmor. Birajte drugi dan. Danas je recimo bilo lagano. Jedino da kod Bugara bude malo brže. Naši idu na Sitoniju, neki su pomenuli Polighrono. Kako ko. Idu, s nadom da će se vratiti srećni i zadovoljni.

 Ako idete i vi, srećan put. Samo lagano i čuvajte se, biće sve u redu!

Vest preuzeta sa portala „Plus Online“

Plus Online

Plus Radio je privatni, lokalni , nezavisni Radio, koncipiran da bude urbani, gradski Radio. Program emituje 24 časa, od 7-22 sopstvene produkcije. Muzički sadržaji – isključivo pop i rokenrol.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Back to top button
Zatvori

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker