BabušnicaCOVID-19Južne vestiVESTI

Povećan broj zaraženih u Pirotskom okrugu, nadležni kažu da je situacija stabilna

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje u Pirotu, registrovano je još četvoro novozaraženih pacijenata kovidom, a uprkos tome što je od 10. do 28. juna u celom okrugu registrovano 30 novozaraženih, epidemiolog Zavoda Radmila Zec i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić ocenjuju situaciju kao stabilnu.

Nestabilna epidemiološka situacija na jugu Srbije, ali ne i u Pirotskom okrugu, slažu se epidemiolog Zavoda za javno zdravlje dr Radmila Zec i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Od početka meseca do 9. juna nije bilo novozaraženih, a onda je do jučerašnjeg dana, 28. juna, u okrugu zabeleženo 30 novih slučajeva zaraze kovidom, od čega su gotovo svi slučajevi zabeleženi u Pirotu.

Aktuelna sitacija se može oceniti kao stabilna, ali sa tenedencijom prelaska u nesigurnu zbog epidemije u Republici Srbiji, zbog blizine Niša, Vranja, Leskovca, Beograda i putovanja ljudi koji dolaze u naš grad. Prvi novi slučajevi u junu počeli su da se javljaju tek od 10. juna, do današnjeg dana je ukupno 30 potvrđeno, od kojih je 17 izlečeno, oni su imali blage simptome, sa blagom kliničkom slikom. Trenutno je aktivno 13 slučajeva, 9 od petka i 4 od subote – rekla je doktorka Zec.

U Gradskoj upravi Pirot održan je sastanak kome su prisustvovali direktori pirotske Bolnice i Doma zdravlja, epidemiolozi Zavoda, kao i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i predsednik Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov, a nakon sastanka Vasić je takođe ocenio trenutnu epidemiološku situaciju kao stabilnu, ali poziva građane na opreznost, jer kako kaže, virus je u populaciji.

Imamo načina da uvedemo vanrednu situaciju i pooštrimo mere ukoliko dođe do pogoršanja situacije, ali zasada za to nema potrebe. Pratićemo situaciju, preporučujemo maske u zatvorenom prostoru i građanima poručujemo da koriste letnje bašte kada odlaze u restorane i kafiće. Važno je da nema nikakvih kolektivnih epidemija, ništa se ne krije, svakodnevno se iz Zavoda dele informacije. Situacija je stabilna – kaže Vasić.

Na teritoriji Pirotskog okruga laboratorijski je, od početka epidemije, virus korona potvrđen kod 186 osoba i to – 136 u Pirotu, 26 u Babušnici, 20 u Beloj Palanci i 2 u Dimitrovgradu.

Trenutno su 3 osobe hospitalizovane iz okruga u KC Niš i po rečima epidemiloga, u stabilnom su stanju.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“

Južne Vesti

Južne vesti su prvi regionalni info portal koje podiže nivo svesti građana južne Srbije i razumevanja o aktuelnim pitanjima u tom delu zemlje kroz prikupljanje i distribuciju informacija, istraživanja i analitičko novinarstvo.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Back to top button
Zatvori
Zatvori

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker