IZBORI 2020Južne vestiPirotVESTI

Građani koji nisu glasali mogu da provere da li je neko glasao umesto njih


glasanje2-foto-matijagacic

Ima načina da se proveri da li je neko glasao umesto vas; Ilustracija; foto: M. G.

Kako bi otklonili sumnju da li je neko glasao umesto njih, građani koji nisu išli na biračko mesto i zaokružili neki broj na izbornom listiću, mogu da podnesu elektronski zahtev za proveru izvoda iz biračkog spiska preko sajta Republičke izborne komisije, poštom ili ako lično odnesu zahtev na pisarnicu Narodne skupštine.

Da građani imaju pravo da traže od RIK-a informaciju da li su glasali, kao i da im je to omogućeno tek nekoliko dana posle izbora koji su održani 21. juna, kada je postavljen obrazac na sajtu RIK-a, ukazuje Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

S obzirom da puno ljudi smatra da je neko glasao umesto njih, nema drugog načina da se dokaže nego da pošalju zahtev. To se šalje elektronski i postoji obrazac zahteva na sajtu RIK-a, koji se lako popunjuje. Treba i da se u tom obrascu prosledi i izvod iz lične karte. Na sajtu stoji i da je moguće da se prosledi skenirana, ali je preporuka da se pošalje očitana lična karta, jer kod fotokopiranja zahtev može da bude odbijen ukoliko se podaci jasno ne vide – savetuje Jovanović.provera-biracki-spisak

Obrazac se može popuniti na sajtu RIK-a; foto: printscreen
Od podataka potrebno je da se upišu ime i prezime, JMBG, e-mail adresa i broj telefona, kao i da se iz padajućeg menija odabere opština i biračko mesto na kome je glasač mogao da se pojavi.

Ukoliko se utvrditi da neko nije glasao, a da je u biračkom spisku evidentiran njegov izlazak na biralište, tek onda može da se podnese prigovor i da se otpočne postupak za zaštitu glasačkog prava, savetuju iz NKD-a.

Popunjeni zahtev se može podneti i slanjem poštom na adresu: Republička izborna komisija, Beograd, Ulica kralja Milana 14 ili predajom zahteva Pisarnici Narodne skupštine u Ulici kralja Milana 14, pri čemu treba da se priloži očitana lična karta, odnosno fotokopija lične karte podnosioca zahteva.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“

Južne Vesti

Južne vesti su prvi regionalni info portal koje podiže nivo svesti građana južne Srbije i razumevanja o aktuelnim pitanjima u tom delu zemlje kroz prikupljanje i distribuciju informacija, istraživanja i analitičko novinarstvo.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Back to top button
Zatvori
Zatvori

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker