Momčilov grad dobija stalne izložbene postavke

26

Realizacijom projekta “Oživljavanje srpske srednjevekovne trvrđave Kale“ nastavlja se uređenje Momčilovog grada u Pirotu, a ugovor o realizaciji projekta potpisan je juče u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, dok je u ime Pirota ugovor potpisao pomoćnik gradonačelnika Pirota Bojan Ranđelović.

Projektom je predvišeno da prostor pet kula Gornjeg grada tvrđave bude oplemenjen stalnim izložbenim postavkama koje će činiti funkiconalnu tematsku celinu. Postavke smeštene u “Crkvici“ i još četiri kule obilovaće motivima koji asociraju na srednjevekovnu tvrđavu sa jasnim akcentom na lokalno nasleđe, a sve s ciljem kreiranja jedinstvenog vizuelnog identiteta tvrđave i njenih postavki.

U “Crkvici“ je predviđen Info centar sa suvenirnicom, u istočnoj kuli postavka “Gradovi i tvrđave srednjevekovne Srbije“, u jugozapadnoj kuli postavka “Pirotska tvrđava kroz vekove“, u zapadnoj kuli će biti promenljiva postavka, a u Donžon kuli postavka “Tvrđava za decu“. Projekat će se realizovati po fazama.

Osim ministarstva, za realizaciju ovog projekta, sredstva će izdvojiti i grad Pirot.

Na ovaj način će se unaprediti i turistička i kulturna ponuda Pirota. Podsećamo, obimna rekonstrukcija i konzervacija Gornjeg i Srednjeg grada i uređenje parkovskih površina Donjeg grada tvrđave realizovano je minulih godina.

Tvrđava,koja je simbol grada, rekonstruisana je sredstvima iz prvog poziva IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bugarska pre dve godine. Partner na projektu je Pirotu bila opština Montana. Ukupna vrednost projekta je 690.000 evra, a vrednost dela projekta za Pirot je bio nešto više od 400.000 evra. Radovi su trajali 16 meseci.

Pretpostavlja se da je Gornji grad Tvrđave građen u vreme Kneza Lazara u drugoj polovini 14. veka pre Kosovskog boja. U Pirotu ovu tvrđavu zovu Momčilov grad zbog verovanja da je nju gradio vojvoda Momčilo. U zidinama Tvrđave su pored ostalih snimani kadrovi filma “Boj na Kosovu“.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“