Vladan Vasić za NALED: Neophodna pomoć države kroz uspostavljanje Fonda za podršku ugroženim opštinama i gradovima

0
71

26. april 2020. 13:03
Lokalna samouprava
Pirot Plus Online

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj NALED izdala je 42. Bilten u kojem je jedna od tema  funkcionisanje lokalnih samouprava u uslovima pandemije Covid 19 – Lokalne budžete čeka dvostruko duži oporavak od privrednika.

O ovoj temi je govorio gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, koji je ujedno u potpredsednik Upravnog odbora NALED-a.

Izdvajamo iz Biltena. 

Anketa koju je sproveo NALED pokazuje da svaka druga lokalna samouprava ima problem sa održavanjem likvidnosti, što će dovesti do nemogućnosti izmirivanja obaveza i ugroženog investicionog ciklusa na lokalu. Kako bi obezbedile kontinuitet u narednom periodu, 30% lokalnih samouprava odložiće i isplate ka dobavljačima, a za neke je opcija korišćenje sredstava po osnovu ostvarenog suficita iz prethodnih godina (27%).

– 70% anketiranih lokalnih samouprava ocenilo je da će pandemija uticati umereno negativno na njihov rad, a svaka peta da će to biti vrlo negativno. Pored podrške koju je pokrenuo NALED kroz nabavku prehrambeno-higijenskih paketa i medicinske opreme u saradnji s donatorima, u kratkom roku neophodna je pomoć države kroz uspostavljanje Fonda za podršku ugroženim opštinama i gradovima, kako bi lokalne samouprave mogle da nastave sa ulaganjima u lokalne aktivnosti i projekte radi prevazilaženja negativnih posledica virusa. Ovo je mera za koju se NALED zalaže od početka vanrednog stanja, kada je prvi put izašao sa setom od 10 mera za pomoć privredi – kaže Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota i potpredsednik Upravnog odbora NALED-a.

42. Bilten NALED

 
logo
 

Izmirivanje obaveza države
ključno za građevinarstvo 

Sa udelom od blizu 6% u BDP-u i rastom u prošloj godini od 35%, sektor građevinarstva jedan je od glavnih pokretača privrednog rasta zbog čega je potrebno da bude podržan posebnim merama za prevazilaženje negativnih efekata pandemije. Savez za imovinu i urbanizam NALED-a osmislio je i resornom ministarstvu uputio čak 20 preporuka. 

Lokalne budžete čeka dvostruko duži oporavak od privrednika

Privrednici u Srbiji očekuju potpuni oporavak u roku od šest meseci do godinu dana. Istovremeno, čak 70% anketiranih lokalnih samouprava smatra da će posledice krize izazvane pandemijom COVID-19 osećati dvostruko duže, od godinu dana do dve godine, pokazalo je istraživanje NALED-a s kraja marta koje je obuhvatilo stavove oba sektora.

Pomoć privredi u Srbiji najveća u regionu i deseta u Evropi

Srbija je za podršku privredi zbog korona virusa opredelila mere “teške” više od pet milijardi evra, što je sa udelom u BDP-u od 11%, najveći paket u jugoistočnoj Evropi i deseti po izdašnosti na listi evropskih zemalja, pokazalo je istraživanje uporednih mera, koje je sproveo NALED analizirajući praksu u 36 evropskih zemalja i zemljama Zapadnog Balkana.


Vest preuzeta sa portala „Plus Online“