Jeftinija i brža Raspberry Pi alternativa |

0
115

Hardkernel, kompanija koja pravi Odroid single-board računare, predstavila je novi model, C4, koji je jeftiniji, ali i brži od svog direktnog konkurenta, Raspberry Pi 4 GB računara. Ovaj računar zasnovan je na Cortex A55 procesoru, sa novom generacijom Mali-G31 GPU-a i 4 GB DDR4 memorije.

Procesor radi na 2 GHz, koji se hladi pasivnim putem, čime se dobija robustan i tih mali računar. U odnosu na prethodnu verziju istog proizvođača Odroid-C2, C4 je brži za 40 procenata, dok su DRAM performanse bolje za 50 procenata. Pri tome je, zahvaljujući 12 nm Amlogic S905X2 procesoru i energetski efikasniji od njega.

I kada se uporedi sa direktnim konkurentnom, Odroid-4 odnosi pobedu. U dva od četiri brzinska testa, on se pokazao bržim od Raspberry Pi 4 računara, a u dva testa su postignuti skoro identični rezultati. Bolje performanse postignute su i testovima grafičkog i memorijskog podsistema.

Međutim, ne mora da znači da će Odroid-C4 biti idealna zamena za Raspberry Pi. Iako poseduje četiri USB 3.0 porta, Micro USB 2.0 konektor, RJ45 gigabitni LAN port i HDMI 2.0 konektor, kao i konektor za napajanje, nedostaju mu Wi-Fi i Bluetooth u osnovnoj verziji. Oni se prodaju kao dodatna oprema, putem zasebnih adaptera.

Računar ima instaliran Ubuntu 20.04 LTS 64-bitni OS, a umesto njega mogu da se instaliraju LineageOS, CoreELEC ili Android 9 operativni sistemi. Njegova cena u maloprodaji je 50 dolara.

Izvor: ZDNet

Vest preuzeta sa portala „PC Press“