Posle izlečenja cele porodice od korone mlada Hristina prvi donor krvne plazme u svom gradu

0
102

Među prvim pacijentima u Pirotu, izlečenim od virusa korona, je dvadesettrogodišnja studentkinja medicine Hristina Jovanović, koja uprkos preispitivanju u višenedeljnoj izolaciji, i dalje ne zna kako su se ona i njena porodica zarazili. Ona je i prvi donor krvne plazme iz tog grada.

Prvih dana nije bilo lako, ali su, kaže, srećom majka i ona imale samo blago povišenu temperaturu, dok su otac i sestra bili bez simptoma.

„Problem je bio zapravo taj strah od nepoznatog i neizvesnost. U početku smo osetili veliki pritisak okoline, jednostavno strah i panika vladali su kod naših prijatelja, rođaka, komšija, tako da smo jako brinuli za njih, kako za njih, tako i za nas“, ispričala je Hristina za RTS.

Kako je vreme prolazilo bez zdravstvenih tegoba, ali i saznanja da su ljudi sa kojima su bili u kontaktu dobro, strah je nestao, a Hristina je izolaciju iskoristila za spremanje ispita.

Pratila je informacije i nova otkrića o virusu i odlučila da, uz to što je redovan davalac krvi, donira i plazmu.

„Kada je počela priča sa doniranjem plazme za pacijente koji su oboleli od Kovida 19, apsolutno nisam imala nikakvu dilemu oko toga da li bih donirala krv. Naime, moj otac je prijavio nas troje, a ja sam jedina koja je zadovoljavala sve kriterijume koji postoje“, dodaje Hristina.

Javnu podršku za svoj gest, osim od roditelja, dobila je i od studentskog parlamenta Medicinskog fakulteta u Nišu i zbog toga je uputila poruku vršnjacima u Srbiji.

„Ja bih ovim putem apelovala na sve parlamente svih fakulteta i univerziteta da apeluju na svoje kolege, da ukoliko su preležali kovid-19, da se jave Institutu za transfuziju u Beogradu i doniraju plazmu. Mi smo maladi, jaki i mislim da to možemo“,  apeluje devojka iz Pirota.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“