Prvi video snimak postavljen na YouTube slavi 15. rođendan |

0
110

Na današnji dan, 23. aprila 2005. godine, postavljen prvi video snimak na YouTube – pre tačno 15 godina. Suosnivač YouTube-a, Jawed Karim, objavio je video snimak dužine 18 sekundi pod nazivom „Ja u zoološkom vrtu“. Od tada snimak je prikupio preko 90 miliona pregleda, a do danas je to jedini video snimak na Karimovom kanalu.

Za razliku od video snimaka mnogih YouTube stvaralaca danas, Karimov video zapis, (logično) ne uključuje ono što se smatra tradicionalnijim odjava: „Subscribe-ujte se na moj kanal!“ ili „Lajkujte, šerujte, komentarišite!“ Karim završava video jednostavno navodeći: „I to je skoro sve što se može reći.“

Godinu dana posle „Ja u zoološkom vrtu“, Karim i njegovi suosnivači prodali su platformu Google-u za ogromnih 1,65 milijardi dolara. Platforma se sada može pohvaliti sa više od dve milijarde prijavljenih korisnika koji posećuju platformu svakog meseca, navodi YouTube.

U poslednjih deceniju i po, YouTube je doživeo mnogo uspona i padova.

  • Neki od padova uključuju: Porast video zapisa koji propagiraju govor mržnje; drama oko određenih stvaralaca (uključujući PewDiePie, jednu od najvećih YouTube zvezda koja se suočila sa optužbama za rasizam i antisemitizam); i frustracije nekih stvaralaca.
  • Neki od uspona uključuju: Pomaganje u uzdizanju stvaralaca (od Smosha do Miranda Sings); pokretanje YouTube Red-a, servisa za striming sa originalnim TV emisijama i filmovima; i postajanje središta svih vrsta sadržaja.

YouTube kaže da se dnevno gleda milijardu sati sadržaja, a sve je počelo sa Karimom, u zoološkom vrtu.

Izvor: CNN

Vest preuzeta sa portala „PC Press“